Nova Marakana novi simbol grada

BEOGRAD, 31. maja 2010. (Beta) - Portugalski ahitekta Mario Sua Kaj istakao je da je projekat za novi stadion Crvene zvezde ambiciozan i vredan grada Beograda i navijača tog kluba.

"To je ambiciozni projekat koji ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking", rekao je Sua Kaj za sajt Crvene zvezde.

Prema njegovim rečima, prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaze i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa.

"Prostor između stadiona i predlozenog tržnog centra, koji će omogućiti posetu i u letnjim, i u zimskim uslovima, moći će da se koristi za pijace, kafiće, restorane, a obezbediće i prostor za privremene izlozbe i nastupe. Biletarnica i klupske prodavnice takođe mogu da budu smestene u ovom pokrivenom prostoru", rekao je Sua Kaj.

On je dodao da je ulični nivo stadiona projektovan tako da uključuje fitnes centar, ambulantu, spa centar, prodavnice, kao i sve ulaze na stadion i kontrolne punktove.

"Krov tržnog centra će biti javna bašta sa ulazom iz samog tržnog centra, odakle će posetioci moći da uživaju u pogledu na panoramu grada. Biće prekriven solarnim pločama koje će dopunjavati energetske potrebe stadiona, a koristiće se i za sakupljanje kišnice za navodnjavanje fudbalskog terena i zelenih povrsina kompleksa", rekao je portugalski arhitekta.

Prema njegovim rečima, stadion Crvene zvezde biće prepoznatljiv i po simbolu kluba.

"Glavnu strukturu stadiona projektovali smo u obliku petougaone zvezde. Čelik, staklo i prirodni materijali biće korišćeni da bi se postigla savremena i inovativna arhitektonska rešenja i da se kompleks učini jedinstvenim i prepoznatljivim obeležjem Beograda", rekao je Sua Kaj.

On je naglasio da je jedan od uslova kluba bio da postojeći stadion mora da funkcioniše tokom izgradnje, a da to može da se postigne tako što će se polovina stadiona raditi na postojećim temeljima.

Na površini od 348.000 kvadratnih metara trebalo bio da bude novi stadion Crvene zvede sa 50.000 mesta, tržni centar, kancelarijske kule, hotel i stambeni smeštaj.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.