Optimisti na Berzi jedva nađačali pesimiste

BEOGRAD, 1. juna 2010. (Beta) - Belexsentiment, pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, jedanaesti uzastopni mesec je u "zelenom" i za jun je na nivou od 100,78 poena, objavilo je u utorak srpsko tržišta kapitala.

Vrednost Belexsentimenta za jun pokazuje da su optimisti "za dlaku" nađačali pesimiste, prokomentarisao je junsku vrednost pokazatelja portfolio menadžer Rajfajzen investa Bojan Kozoder. On je istakao da je u maju realnost demantovala većinu tržišnih učesnika i da su, nasuprot pozitivnim očekivanjima, indeksi Beogradske berze doživeli sunovrat.

"Od ukupno 20 radnih dana u maju, Belex15 je rastao samo dva dana, a Belexline tri", naveo je Kozoder podsetivši da su sličnu sudbinu imale berze širom sveta, pri čemu je Evropa bila u epicentru finansijskih i političkih dešavanja.

Prema Kozoderu, "na stolu je trenutno više pitanja nego odgovora, pa se nestabilnost na tržištima može očekivati i u narednom periodu". Kada je o Beogradskoj berzi reč, razloga za glavobolju, kako kaže Kozoder, i dalje je na pretek a više od kretanja cena akcija zabrinjava činjenica da se još ne vidi šta bi moglo da probudi domaće aktere iz zimskog sna.

Kao primer Kozoder je naveo da je krajem maja objavljena vest da predstavnici kanadskog građevinskog džina Lavalina dolaze u Beograd da sa državnim zvaničnicima razgovaraju o kupovini akcija Energoprojekta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.