Nek odmor bude odmor, na putovanju ili kod kuće

U vreme odmora većina nas misli samo na to, šta staviti u kofere. Skoro da niko ne planira kako da ugodi svojoj duši na odmoru, bilo da je na putovanju ili kod kuće. Bečki psiholog Julija Umek daje nekoliko korisnih saveta:

1. Otkrijte nešto novo Posmatrajte decu, ona su uvek u potrazi za nekim novim doživljajima. To prija i duši odraslih. Planirajte da steknete nova iskustva, na primer da probate neko novo neobično jelo.

2. Podelite uloge Kako nastaje dobar film? Svaki dobar film ima dobar scenario. Zajedno napišite svoj scenario za vreme odmora i odredite uloge. To pomaže i onda ukoliko postoje porodični konflikti. Bićete iznenađeni kako to dobro funkcioniše, jer svako želi da igra neku dobru ulogu.

3. Negujte prijateljstvo Ljudi su socijalna bića i prijateljstvo prija svakom od nas. Iskoristite vreme odmora i družite se s prijateljima. Možda će vam uspeti i da sklopite neka nova poznanstva.

4. Unapređujte talenat Unapređujte svoje sposobnosti. Možda imate talenat za igranje, crtanje i sl. Planirajte aktivnosti kojima unapređujete svoje sposobnosti.

5. Male avanture U svoj scenario uvrstite dnevno neko uzbuđenje. Divan je osećaj kada uradite nešto smelo, to će vas učiniti srećnim.

6. Trenuci za sećanje I najvažnije – odmor je vreme uživanja. Postavite sebi devizu: „Na ovom odmoru želim doživeti trenutke za sećanje“. Napravite fotografije koje svedoče koliko ste uživali na odmoru. 

(ComPress)

Pogledajte još