Japanski premijer najavio ostavku

TOKIO, 2. jun 2010. (Beta-AFP) - Japanski premijer Jukio Hatojama najavio je u sredu da će podneti ostavku pošto je, sudeći prema anketama javnog mnjenja, zabeležio rekordan pad popularnosti devet meseci pošto je došao na vlast.

U poslednje četiri godine Hatojama je četvrti šef vlade koji odlazi sa premijerske funkcije pre isteka mandata. Kako navode japanski mediji, najviše šansi da nasledi Hatojamu ima potpredsednik vlade i ministar finansija, 63-godišnji Naoto Kan.

Na sastanku Glavnog odbora stranke levog centra Demokratske partije Japana (DPJ), Hatojama je rekao da je takođe zatražio ostavku generalnog sekretara stranke, svemoćnog Ićira Ozave koji je više puta bio pod istragom zbog sumnjivih finansijskih poslova.

"Podnosim ostavku i zatražio sam od Ozave da podnese ostavku. Javno mnjenje nije dobro shvatilo naš rad, izgubili smo podršku", rekao je Hatojama. Kao razloge za ostavku Hatojama je naveo neuspeh pregovora o selidbi američke vojne baze sa ostrva Okinave i skandale sa sumnjivim finansijskim poslovima njegovih najbližih saradnika.

Pogledajte još