Vakcina protiv raka dojke?

KLIVLEND, 02. jun 2010. (FoNet) - Američki naučnici tvrde da su njihovi eksperimenti sa novom vakcinom protiv raka dojke na miševima bili "potpuno uspešni".

Ekipa naučnika u jednoj bolnici u Klivlendu, u Ohaju, kažu da je jedna jedina doza vakcine potpuno sprečila nastanak bolesti kao i dalji rast već postojećih tumora.

Testovi na ljudima, kako prenosi Bi-Bi-Si, mogli bi da počnu već sledeće godine.

Naučnici, međutim, naglašavaju da će za izradu konačne verzije vakcine i njenu primenu biti potrebno još najmanje nekoliko godina. Istovremeno, oni veruju da bi vakcina mogla da postane deo rutinske medicinske zaštite žena starijh od 40 godina i da bi mogla da se daje i mlađim ženama koje obole od raka dojke.

"Nadam se da će, kao rezultat ovog istraživanja, svaka žena koja napuni 40 godina otići kod lekara i dobiti vakcinu protiv raka dojke, isto kao što se danas sa 50 godina ide na kolonoskopiju, a sa 60 dobija vakcina protiv herpes zostera. Biće to deo normalnog protokola vakcinanacije", kaže doktor Vinsent Touhi, vođa tima koji je uspešno na miševima testirao vakcinu protiv raka dojke.

Britanska dobrotvorna organizacija za borbu priotiv raka dojke "Breakthrough Breast Cancer", kaže da bi ovo najnovije otkriće, čiji su detalji objavljeni u časopisu "Nature Medicine", moglo da ima ogromne implikacije po lećenje žena ali da tome mora da prethode intenzivna ispitivanja na ženama.

Rak dojke je jedan od najčešćih malignih tumora. Svake godine u svetu od raka dojke oboli preko milion žena.

Pogledajte još