Patrijarh i premijer o vraćanju knjiga SPC

BEOGRAD, 2. juna 2010. (Beta) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarali su u sredu u Patrijaršiji o vraćanju matičnih knjiga koje su oduzete SPC 1946. godine.

Posle sastanka, Patrijarh je istakao da je dosta vremena prošlo od kako su Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzete matične knjige i zahvalio Vladi Srbije koja će vratiti taj segment srpske kulture, "da bude na korist na prvom mestu vernicima, Crkvi, a zatim i istoričarima i svima onima koji se bave genealogijama", objavljeno je na sajtu SPC.

Prema saopštenju, premijer Srbije Mirko Cvetković je naglasio da Vlada Srbije želi da ispravi nepravdu koja je učinjena SPC i svim crkvama i verskim zajednicama kada je 1946. godine oduzeto 20.000 matičnih knjiga uz obrazloženje da je neophodno da se knjige prepišu. "Posle više od 60 godina matične knjige će biti vraćene svojim vlasnicima", kazao je Cvetković.

Sastanku su prisustvovali Episkop hvostanski Atanasije, direktor Patrijaršijskog Upravnog Odbora Stojadin Pavlović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i ministar kulture Nebojša Bradić.

Pogledajte još