Susana Baca

Peruanska world music diva Suzana Baka, svojim nadahnutim nastupom i uz talentovani orkestar, veličanstveno je otvorila Belef, na Kalemegdanu, 23. jula godine 2007. 

Na bini se prvo pojavljuje orkestar - bas, gitara, udaraljke, a zatim svetlo pada i na nju. Graciozno i samouvereno se kreće po bini, u beloj, širokoj haljini. Uživanje je ne samo čuti njen glas, već i gledati je kako igra i sa neverovatnom lakoćom se kreće vladajući prostorom. Iako uz ovakvu muziku nije potrebno da poznajete jezik da biste razumeli emocije, u nekim trenucima mi je bilo krivo što nisam razumela bar deo njenih tekstova...

Njene suptilne emocije koje nam prenosi svojim glasom svako doživljava na svoj način. Uglavnom je hipnotisano gledate kako se bosonoga i puna života elegantno kreće. Vidite muziku koja prolazi kroz nju.

„Čak je i za mene ovaj nastup vrlo egzotičan. Prava je retkost videti crnce iz Perua. Osećaju se razni kulturološki uticaji u njihovoj muzici, pa čak i uticaji Inka... Susana Baca peva najčešće o problemima crnaca, o tome kako je biti rob, ali i o ljubavi... Nastup je za svaku pohvalu – kvalitetan, pun duše i egzotičan“, kaže Jenny Perdomo, koja savršeno poznaje špansku i portugalsku muziku (samba, bossa nova...), i originalno je predstavlja svake nedelje u svojoj radio emisiji „Koko banana“.

Susana Baca je antropolog, i osim što muziku savršeno oseća, ona je perfektno i poznaje.

I publike je bilo dosta, i lokacija je predivna. Jedina zamerka bi bila što nema nikakvih osvežavajućih pića u okviru koncertnog prostora, kao ni toaleta...

Belef će i te kako ulepšati i rashladiti leto svima onima koji ostaju u vrelom Beogradu, a nastup Susane Bace je pravi uvod za to. 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još