Lepota prostora

Prilikom uređenja enterijera veoma je bitan odabir osvetljenja – jačina svetla, lampa u uglu, osvetljavanje samo nekih delova sobe, poigravanje svetlosnim efektima… mogu da stvore specifičnu atmosferu i učine prostor većim, toplijim, interesantnijim…

“Najčešća je greška što se stavlja jedan izvor svetlosti na sredinu sobe. Važno je da postoji više izvora svetla pošto oni kreiraju različitu atmosferu u zavisnosti od toga kako se koriste. Reč je o difuznom svetlu. Kada su izvori svetla raspoređeni na više mesta na zidu tako da bacaju svetlo na gore - propovećava ”, objašnjava Mia David Zarić, arhitekta i glavni i odgovorni urednik časopisa “Ambijenti”. Ona dodaje I da je važno znati da postoje različite vrste svetla - toplo i hladno svetlo, odnosno halogeno - žuto i neonsko - belo. Neonsko je pogodnije za rad, a halogeno za stvaranje toplije atmosfere.

(old_image)Dizajneri enterijera ili, uskospecijaliozavani light dizajneri, mogu da učine da neki prostor dobije potpuno drugačiju dimenziju. Postoje i opšta pravila, kojih se mahom svi pridržavaju. Spavaće sobe zahtevaju suptilno, prigušeno osvetljenje, a lampe se stavljajju blizu uzglavlja. U kupatilu je važno dobro osvetliti ogledalo, kuhinjske radne površine zahtevaju potpuno jasno svetlo, ravnomerno raspoređeno…

Sve više se umesto običnih sijalica koje “zaslepljuju” i nisu prijatne za oko koriste mlečne, zamagljene sijalice, upotrebljavaju se lampe s potenciometrima, plafonjere umesto lustera itd.

“U dnevnoj sobi je potrebno staviti svetlo koje nije preterano jako, koje i u sumrak daje utisak dnevnog svetla. Podna lampa pored fotelje za čitanje takođe je dobar izbor. Plafonjere se koriste sve više da bi svetlo išlo na gore - svetlo koje bije na gore ne smeta očima, dok lusteri, koji biju na dole smetaju očima i smanjuju prostor”, objašnjava Mia David Zarić.

Odabir mesta u kući na kojima se postavlja osvetljenje takođe može da bude veoma maštovit - mali reflektori mogu da se postave ispod polica, radnih površina ili čak duž poda. Prozori ili slike na zidovima mogu da se naglase laganim svetlom i time doprinesu posebnoj atmosferi u sobi. Osvetljavanje bašte ili terase takođe može da bude posebna umetnost . Ako dnevna soba gleda na terasu posebno spoljašnje osvetljenje može da doda posebnu diimenziju unutrašnjem prostoru sobe – pogled na spolja ne mora da bude limitiran dnevnom svetlošću, a uveče će se stvoriti utisak većeg prostora.

(old_image)“U poslednje vreme aktuelna je led tehnologija - posebna vrsta svetla koje može da menja boju. Ova tehnologija se pre koristila samo u kafićima, diskotekama i na koncertima (reflektori), a sad se primenjuje i u kući”, kaže Mia Zarić i posebno naglašava u celoj priči o svetlu da je važno voditi računa o vidu i da treba insistirati na svetlu koje će biti dovoljno jako za sve (noćne) potrebe, a da nije agresivno za čulo vida i da ne iritira jačinom ili bojom.

Lampe, abažuri od različitih materijala, reflektorke, plafonjere i svi ostali izvori svetla veoma su inspirativni za dizajnere. Kreativni potencijal ovog dela pokućstva odavno je prepoznat i granica između dizajna i moderne umetnosti postala je veoma tanka i skoro neprepoznatljiva. Spoj funkcionalnog i kreativnog može da ima neočekivane rezultate - samo jedna autentična lampa može da doprinese egzotičnom, futurističkom, starinskom, stilskom (ili bilo kom željenom) izgledu dnevne sobe, na primer. Mnogi dizajneri se poigravaju i kontrastima svetlo-tamno, kreiraju lampe koje su u isto vreme i dekorativne, i proizvode posebne senke, “apdejtuju” se stari modeli, recikliraju ideje iz XX veka koje asociraju na određene epohe…

Izbor mogućnosti kojima prostor može da se kreira zaista je ogroman, a osluškivanje inovacija na polju dizajna koje se bavi isključivo izvorima osvetljenja može da vas dovede do raznih ideja i potpuno neobičnih i neočekivanih rezultata u uređenju ličnog prostora.

Oprezno sa bojama

Boje u životnom prostoru, naučno je dokazano, utiču na raspoloženje, san, apetit, radni elan i umnogome određuju kvalitet života. Boje određeni prostor mogu da učine svetlijim, većim, prijatnijim ali i da mu smanje funkcionalnost i i učine da se svi u njemu osećaju loše.

"Uvek postoje boje koje su u trendu - lavanda, boja šljive, prljavo zelena, zeleno-žuta. Sve te boje su jarke. Ja svojim klijentima savetujem neutralnije nijanse. Poznato je da boje utiču na raspoloženje ali moj savet je da se krene od nameštaja. Ako je nameštaj neutralnih boja u redu je akcentovati zidove. Ako se boji zid na kom je prozor on treba da bude dve nijanse tamniji, zid nasuprot prozora će uvek imati tamniju nijansu te boje (zbog svetla). Za spavaće sobe savetujem odabir zagasitijih boja kao što su toplija braon, tamnija bež, toplija ljubičasta. Za dnevne prostore se dosta koristi kajsija, boja koja je po mom mišljenju vrlo problematična boja. Tanka je ta granica kad ova boja postane prejaka i presladunjava. Ja bih uvek savetovala boju lavande (svetlo lila), golubije sivu, bež, krem... Ako plafon ostaje beo onda prostorija izgleda veća, a ako se plafon boji sve se spušta. Bela šlajfna od vrha zida takođe povećava prostor", navodi savete arhitekta Mia David Zarić.

(old_image)U trendu su sve šareniji stanovi, zidovi u raznim jarkim bojama i potpuno neočekivana rešenja od kojih se i molerima zavrti u glavi.

"Ja mislim da to vrlo brzo dosadi i postane šizofreno. Krečenje samo po sebi nije skupo, ali je veliko cimanje. Ja mislim da moderan utisak treba postići u detaljima (kao što su podmetači, jastučići ili u kupatilu peškiri, wc šolje...). To je bolji put da prostor bude moderan", kaže Mia Zarić i daje savet da se bira nameštaj koji nije dezeniran, kao i da je važno uskladiti nijanse nameštaja i zidova i prostor oplemeniti detaljima.

Mali trikovi

Šta još može da poveća prostor?

Svetao zid i taman pod (tepih), poigravanje bojom tako da najjača nijansa bude pri podu a najsvetlija pri plafonu (u pitanju su nijanse - dve ili tri), veliki komadi nameštaja izgledaće manji ako su iste boje kao i zidovi, hladnije boje (podton određene boje je iz spektra "hladnih" boja) povećavaju prostor, toplije ga ’guše’ itd, itd. Jarke boje prostor mogu da učine toplim ali je balans uvek neophodan - ako su zidovi oranž ili crveni važno je da pod bude u neutralnoj nijansi. Trikovi koji postoje odnose se i na stvaranje utiska suženog ili dubljeg prostora i korigovanje loših arhitektonskih rešenja.

Psihologija boja

(old_image)Boje su uvek povezane sa osećanjima i raspoloženjem, tako da je veoma bitno šta je osnova životnog prostora. Boje koje mogu intelektualno da stimulišu jesu plava i žuta, narandžasta pomaže varenje, a crvena podstiče apetit. Zelena opušta ali može da izazove i malodušnost, dok žuta može da pojača loša emotivna raspoloženja. Ružičasta u blagim nijansama može da provocira strast u spavaćoj sobi, mada se za spavaću sobu najčešće biraju umirujuće i opuštajuće nijanse plave i plavo-ljubičaste. Crna i braon u velikim količinama ubijaju stimulans svake vrste, i preporučuju se samo za detalje.

U svakom slučaju, bilo da ste moderni, inventivni i nastrojeni jarkim rešenjima ili tradicionalniji i suptilniji po pitanju odabira boja za životni prostor, budite oprezni. Postoje pravila i ona koja, svakako, treba kršiti.

Jelena Jovanović

Pogledajte još