Državna administracija ne zaslužuje bonuse

BEOGRAD, 3. juna 2010. (Beta) - Saradnik beogradskog Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović rekao je u četvrtak da nema ekonomskog opravdanja da državnim činovnicima budu isplaćeni bonusi, koje je najavila Vlada Srbije u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Državna administracija je prekobrojna i neefikasna u pružanju usluga građanima i privredi i umesto da zbog toga bude kažnjena Vlada joj obećava isplatu jednokaratne pomoći, odnosno bonusa", rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je pogotovo neracionalno da se premije zaposlenima u administraciji isplaćuju iz dobiti javnih preduzeća, umesto da se taj novac upotrebi za investicije.

"Plate u javnim službama i dalje treba da budu zamrznute, a ne da se populističkim merama veštački pospešuje javna potrošnja", istakao je Đogović i naveo da su u aprilu prosečne plate u državnoj upravi iznosile 43.193 dinara, što je 12,21 odsto više od proseka primanja u vanprivredi, a 23,6 odsto više nego u privredi.

Jednokratna pomoć penzionarima bi, prema njegovim rečima, bila opravdana, ali samo onima koji imaju manja primanja.

Pogledajte još