Ko redovno pliva, živi duže

Preporučljivo je ići na plivanje dva do tri puta nedeljno
 
Principijelno važi deviza: kada se sa zadovoljstvom pliva i ne održava tempo do iscrpljenosti, onda je plivanje korisno za ceo organizam. Leđno plivanje je posebno korisno za diskuse kičme. Nijedna druga vrsta sporta ne štiti tako kičmenu moždinu i zglobove kao plivanje, a uz to je rizik od povreda veoma mali, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. 

Plivanje podstiče rad srca i krvotok. Pošto hladna voda stvara otpor, moraju se upotrebiti svi mišići da bi se moglo pokretati u vodi. Tako jača čitavo telo, jer se podstiče rad svih mišića. Plivanje je neophodno posebno za ljude koji imaju slabe leđne mišiće i zbog toga probleme sa bolovima u leđima. Kod bržeg tempa plivanja, jačaju mišići ruku, ramena i leđa. 

Prilikom prsnog plivanja, treba obratiti pažnju da se zbog držanja glave ne optereti vratni deo kičmenog stuba. Plivanje je takođe idealan sport za oslobađanje od stresa. Psihoterapeuti potvrđuju da su ljudi koji redovno plivaju sigurniji u sebe, pretežno dobro raspoloženi, deluju vitalno i ne žale se na bolove u leđima.
(ComPress)

Pogledajte još