Davinić podneo krivičnu prijavu protiv Dinkića

BEOGRAD, 3. juna 2010. (Beta) - Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je u četvrtak da je podneo krivičnu prijavu protiv Mlađana Dinkića zbog toga što je, kako tvrdi, u vreme dok je bio ministar finansija obećao Izraelcima da će naći sredstva iz budžeta za zakup satelita.

Davinić je na konferenciji za novinare rekao da je krivičnu prijavu podneo i protiv profesora prava Stevana Lilića zato što je njegovo svedočenje na arbitraži u Londonu pomoglo Izraelcima da dobiju postupak, kao i protiv Verice Kalanović zbog, kako je naveo, izjava kojima je uticala da Srbija izgubi arbitražni postupak u Londonu.

Prema Daviniću, Verica Kalanović je na sednici Vlade 2008. godine izjavila "da se radi o korupcionaškom poslu i da će Srbija sigurno izgubiti arbitražni spor i morati da plati odštetu od 45 miliona evra".

Ugovor o zakupu satelita od firme "Imidžset" tadašnji ministar odbrane SCG Davinić potpisao je 2005, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da plati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta. Protiv Davinića Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

"Mlađan Dinkić će morati da objasni na osnovu kojih je ovlašćenja oktobra 2005. rekao ambasadi Izraela u Beogradu da je Vojska Srbije i dalje zainteresovana za nabavku satelita i zbog čega je obećao da će naći sredstva u redovnom budžetu za te potrebe", rekao je Davinić.

Pogledajte još