SVETSKI PRVACI U POHODU NA EVROPU: Nastup reprezentacije Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu na Evropskom prvenstvu

Na Evropskom prvenstvu slobodnoletećih modela, koje će se održati od 23. do 28. jula u mestu Senteš u Mađarskoj, nastupiće ukupno osam predstavnika Srbije. U kategoriji F1A (jedrilice) predstavljaće nas Radoje Blagojević iz Aero kluba „Vojka“, Slavko Savić iz Aero kluba „Nova Pazova“ i Andrija Pešić iz Aero kluba „Trstenik“.

Radoje Blagojević će zajedno sa Svetozarom i Bojanom Gostojićem iz Aero kluba „Zrenjanin“ nastupiti u kategoriji F1B (modeli na pogon gumom), i sa svetskim zlatom koje imaju timski, probati da ponove istorijski uspeh. U kategoriji F1C (penjači) takmičiće se Branko Bijelić iz Aero kluba „Ving“ iz Beograda, njegov klupski kolega Dragan Lakić i Živa Kovački iz Aero kluba „Zrenjani“.

Organizatori Svetska vazduhoplovna federacija i Vazduhoplovni savez Mađarske dočekaće 190 takmičara iz 27 evropskih država, a najjača konkurencija će biti u kategorijama F1A i F1B, gde će evropski prvak morati da bude najbolji od preko 70 modelara. Prema propozicijama ovog sporta, takmičari startuju svoje modele u ukupno sedam pokušaja (rundi) i meri se dužina trajanja leta njihovog modela. Ukoliko se dogodi da određeni broj takmičara ostvari maksimume (iste rezultate) nakon regularnih sedam startovanja, organizuju se dodatne runde – takozvani flaj ofovi za najbolje, nakon kojih se definišu konačne pozicije i rezultati. Dakle, da bi neko postao pobednik, mora da pređe dugačak put – od najboljih rezultata u svih sedam turnusa i u još barem jednom do tri dodatna turnusa.

Inače, pored naših reprezentativaca, na ovom takmičenju će biti još predstavnika Srbije i to petoro sudija (merilaca vremena) iz Aero kluba „Sombor“. Takmičenja u vazduhoplovnom modelarstvu organizaciono pored velikog broja takmičara, okupljaju i veliki broj sudija i drugog pomoćnog osoblja.

Podsećanja radi, prethodno Evropsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu organizovano je u Srbiji u Aradcu kraj Zrenjanina 2016. godine. Od tada reprezentativci Srbije su osvojili i svetski vrh prošle godine, tako da ove godine mogu i te kako ponosno da pretenduju na najviše pozicije. Sa evropskih prvenstava je ista ova ekipa donela bronzanu medalju ekipno 2014. godine i Svetozar Gostojić zlatnu medalju pojedinačno 2012. godine.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još