300 PUTA SLAĐA: Nutricionista otkriva da li je stevija zaista savršena zamena za šećer?

U poslednje vreme ona je postala veoma popularna među dijeteričarima i zagovornicima zdrave ishrane, zbog čega smo rešili da otkrijemo da li je, i koliko, ona zaista zdrava.

Stevija se na tržištu može naći u obliku tečnosti i ekstrakta/praha, a postala je jedna od glavnih tema među onlajn fitnes zajednicama. Ona se smatra najzdravijim zaslađivačem ikada te kao prirodna zamena za šećer koja, za razliku od veštačkog, veoma povoljno utiče na zdravlje.

Ipak mnogi se pitaju da li je biljka koja je do 300 puta slađa od običnog šećera zaista toliko zdrava?

Nutricionista Rijanon Lambert, inače autorka knjige "Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well", kaže da stevija jeste zdrava alternativa šećera, iako može da podstakne želju za dodatnim unosom šećera jer putem slanja signala mozgu može da ga prevari u razmišljanju.

Stevija ne sadrži kalorije, upravo zato što je debija iz listova lekovite zelene biljka (Stevia rebaudiana) koji imaju slatki ukus zbog glikozida steviozida.

Iz ovog razloga ljudi često smatraju da je zdravija u odnosu na druge veštačke zaslađivače kao što je aspartam.

Neke studije su pokazale da uzimanje steviozida (deo stevije) može potencijalno da smanji krvni pritisak, a postoje i dokazi da utiče i na insulin, odnosno da može da smanji nivo glukoze u krvi, te da bude od velike koristi ljudima koji boluju od dijabetesa tipa 2.

- Mnogi sugerišu da stevija još uvek šalje signale mozgu koji mogu podstaći da unosite još šečere, kao što to čini saharoza. Čak i u tom slučaju, studije nisu pokazale da povećava potrebu za hranom, da utiče na glad ili sitost - zaključuje stručnjak.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još