ZAŠTO JE TO TAKO? On bi da spava posle "onih stvari", a ženi je do maženja!

- Hemikalije u muškom organizmu se menjaju posle orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički menja njegovo telo i zbog toga je umoran - objašnjava David Mekenzik, seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju doktori Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige "Zašto muškarci zaspu nakon seksa?”.

- Smatra se da napor tokom seksa i dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su posle seksa - saglasni su oni.

Dodaju da je malo dokaza zašto je jači pol skloniji tom spavanju, ali zna se da se posle orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorphin i stvaraju osećaj pospanosti.

Postoji teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na nov nivo.

Muškarčev orgazam je spoljni, jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Ženski je unutrašnja eksplozija energije, pa nema gubitka i u stanju je posle da se grli satima. S tom teorijom je delimično saglasna i Laura Betito, psiholog iz Montreala specijalista za seksualnost.

- Žene vole da obrade svoja iskustva posle seksa i imaju želju da razgovaraju. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, biće još manje posle vođenja ljubavi - navodi.

Inače, seksualni terapeuti saglasni su da druženje posle seksa pomaže jačanju intimnosti i privrženosti.

A evo kako da povećate šanse da se više mazite posle seksa. Prvo, ljubav vodite pre obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

Budite intimni uveče pre omiljene emisije. Izbegavajte seks jako kasno, jer ćete oboje verovatno odmah zaspati. Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako bi ona pola sata, a on pet minuta - najbolje je da se nađete na 15. Taj dogovor može da bude veoma simpatičan.

- Oba pola se osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano posle seksa. Ne zaspu uvek muškarci, neki znaju da ostanu budni, kao što neke žene zaspu - dodaje psiholog Rodžer Hok.

Zapamtite, to što partner ili partnerka utonu u san odmah posle seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner ili partnerka oseća ugodno u vezi.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još