Postupci protiv funkcionera zbog duplih funkcija

BEOGRAD, 4. juna 2010. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da Agencija i pored odluke Ustavnog suda vodi postupke protiv funkcionera zbog kršenja drugih odredbi koje zabranjuju dvostruke funkcije i nalažu prenos upravljačkih prava.

"Odluka Ustavnog suda se odnosi na obustavu postupanja po prelaznoj odredbi člana 82. Zakona o Agenciji i na funkcionere koji su se 1. januara zatekli sa više funkcija, a koji su bili obavezni da se u roku od 90 dana izjasne koju će funkciju nastaviti da obavljaju ubuduće", navela je Markovićeva u izjavi agenciji Beta.

Ona je objasnila da je privremena mera zapravo zaustavila Agenciju u delu u kome je mogla da pokreće postupak za povredu zakona protiv onih funkcionera koji se u predviđenom roku od 90 dana nisu izjasnili koju će funkciju nastaviti da obavljaju.

"Dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku, Agencija neće pokretati te postupke. Međutim, Agencija postupa i dalje na osnovu niza odredbi zakona koje se odnose na sukob interesa i zabranu obavljanja više funkcija novopostavljenih funkcionera koji su bili na jednoj funkciji, a sada su u procesu kandidature za drugu, ili su postavljeni na drugi funkciju, bez traženja saglasnosti Agencije", kazala je Markovićeva.

Pogledajte još