Balša Govedarica osuđen zbog razrešenja sudija

BEOGRAD, 4. juna 2010. (Beta) - Bivši predsednik Vrhovnog suda Srbije Balša Govedarica osuđen je pravosnažno na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku razrešenja dvojice požarevačkih sudija 2000. godine.

Presudu je doneo Apelacioni sud u Beogradu, pošto je otvorio pretres, nakon što je nekadašnji Peti opštinski sud doneo oslobađajuću presudu. Peto opštinsko tužilaštvo odustalo je od gonjenja, pa je to preuzeo jedan od oštećenih, Đorđe Ranković. Drugi razrešeni sudija, Boško Papović, u međuvremenu je preminuo.

Sudije Dorđe Ranković i Boško Papović razrešeni su u Skupštini Srbije 12. jula 2000. godine po predlogu za razrešenje koji je pokrenuo Govedarica. On je to uradio bez inicijative predsednika okružnog i opštinsklog suda u Požarevcu, a predlog je 20. juna prosledio nadležnom skupštinskom odboru navodeći da postoje razlozi za razrešenje iako prethodno nije održana opšta sednica Vrhovnog suda na kojoj bi se utvrdilo postojanje razloga za razrešenje.

Govedarica je proglašen krivim zato što je od 15. maja do kraja juna 2000. godine prekoračio granice službenog ovlašćenja i naneo štetu Rankoviću, rečeno je agenciji Beta u Apelacionom sudu. Presuda je pravosnažna, ali s obzirom da je prvostepena bila oslobađajuća, on ima pravo žalbe u trećem stepenu Vrhovnom kasacionom sudu.

Pogledajte još