LAGUNA PREDSTAVLJA: „Šangajska lepotica“ - Danjan Čen

Foto: Laguna/Promo

Knjiga je naišla na izuzetan prijem kod čitalaca, a sada je u knjižarama i „Šangajska lepotica“, potresna istinita priča o borbi za pravo na ljubav u surovoj stvarnosti Kulturne revolucije u Kini – o borbi koja je unapred bila izgubljena.

Prelepa glumica Jindžu Šangguan stigla je u Šangaj sa izbeglicama u vreme Drugog svetskog rata i uspela da stvori zavidnu karijeru filmske zvezde. Tu, u gradu koji joj daje šansu, 1944. rađa ćerku Jaojao i odgaja je u raskoši. Devojčica je po svemu posebna od ranog detinjstva, dobija najbolje obrazovanje, a majka od nje želi da stvori pijanistkinju. Kada je Kinu 1966. zadesila Kulturna revolucija, životi majke i ćerke kreću u potpuno drugačijem smeru.

Danjan Čen je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih savremenih kineskih književnica. Dok piše o svojim junakinjama, ona pripoveda o Šangaju, jednom od najdinamičnijih gradova savremene Kine. Zbog posvećenosti ovom gradu Danjan Čen se smatra ambasadorkom Šangaja. Rođena je 1958. godine u Pekingu, a odrasla je u Šangaju. Od rane mladosti počela je da piše, prevodi, fotografiše i slika. Diplomirala je na Donghua univerzitetu, na katedri za kineski jezik. Devedesetih godina postala je prva među kineskim piscima koji su izašli van granica zemlje. Vremenom je postala najznačajniji putujući kineski književnik. Kreirala je jedinstven metod na putovanjima, metod „geografskog čitanja književnih dela“. Godine 2016. Turističke organizacije Srbije dodelila joj je titulu turističke ambasadorke Srbije u Kini, a 2017. nagradu za doprinos kulturnoj saradnji između Srbije i Kine. Režira i prvi kinesko-srpski film pod imenom „Gde Sava teče“.

Roman „Šangajska lepotica“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Pogledajte još