Thievery Corporation

Korporacija“ u čijoj muzičkoj duši se sreću koncert i žurka. Baš kako Beograd najviše i voli. Zato je Belexpo i bio pun, energičan i... na kraju, prezadovoljan!

Pun Belexpo centar na Novom Beogradu dočekao je već predgrupu IrieFM. Koliko samo Beograđani vole Thievery Corporation... Toliko da kiša kao razlog izostanka zvuči besmisleno. Jer, oni su jedan veoma poseban bend, ta jedinstvena fuzija muzičkih stilova. Džez, rege, bosanova sa specifičnim zaokretom u elektronsku muziku jeste ono što je Thievery Corporation još od devedesetih lansiralo među omiljene bendove širom sveta, a i u užim (potom širim) krugovima kod nas.

Dva i po za desetku

Prošlo je 5 godina od kada smo se poslednji put sreli sa Erikom Hiltonom, Robom Garzom i njihovim prekrasnim muzičkim timom. Dugo smo u sebi nosili taj nastup na Sajmu pa je lako zamisliti s koliko nestrpljenja je iščekivan ovaj događaj. Sa svojim muzičkim raskošem oni su upravo to: događaj!

Već od prvog zvuka, tačno u pola 11, pa sve do 1 posle ponoći (punih dva i po sata!) – Thievery nije dozvolio nijednom srcu da preskoči takt. A krenuli su „hitično“ odmah – obasuvši punu salu hipnotičkim dejstvom „Lebanese Blonde“.
Nastavili su snažno čitavih dva i po sata, dok je publika pratila telima i glasovima odličnu set-listu koju su za nas spremili. Čuli smo ono što smo i sanjali, a najbolje reakcije izazvale su besprekorono izvedeni „Sol Tapado“, „All That We Perceive“, „The Richest Man in Babylon“ i „Revolution Solution“.

Čistu desetku zaslužuje višečlani Thievery-tim. Njihovi zvuci se stapaju jedni u druge, tako da ako stojite dalje od bine i niste dovoljno visoki čini vam se kao da je to jedna super-osoba koja može da sama da „proizvede“ preplitanje daba, esid džeza, regea, laundž estetike... Neverovatno!

LED nas je „zaledio“!

Osim muzičke snage, koju je posedovao ovaj šou, nezaboravan efekat stvorila je izuzetno osmišljena videografija. Na 4 LED ekrana od kojih je centralni 8 metara širok i 4 metra visok, kao i ostala 3 koja se protežu na 12 metara širine, emitovani su sjajni video radovi koji su pratili kako muzičko stvaralaštvo ovog benda, tako i njihov antiglobalistički stav koji nikada nisu krili (nije čudno što je koncert podržala kampanja „Oplaneti se! Recikliraj!“).

Cela bina je, takođe, bila doživljaj za oči. Prava kreacija sa platformom na kojoj su bila dva mastermajnda Thieveryja (Hilton i Garzo), na bokovima su se nalazila dva velika seta perkusija i bubnjeva, a dve strane bine podelili su basista, duvači, vokali i gitarista.

Thievery Corporation ima nesvakidašnji zvuk, izuzetne nastupe i... očigledno odane fanove u Srbiji! Dobrodošli nam ponovo! 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Andrijana Rmuš

Pogledajte još