Cinema City u Novom Sadu

Pod sloganom "Ceo grad je bioskop" i filmom "Tajna u njihovim očima" argentinskog reditelja Huana Hozea Kampanele (Juan Jose Campanella), ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, u subotu, 5. juna u Katoličkoj porti u Novom Sadu počeće festival Sinema siti (Cinema City). Na Festivalu koji će trajati do 12. juna biće prikazano oko 150 filmova domaćih i stranih autora.

Ostvarenje "Tajna u njihovim očima" (El secreto de sus ojos) (The Secret in Their Eyes) kombinacija je dve životne ljubavne priče, noir-trilera, zanosne komedije i jasne političke kritike. Glavni junak bivši savezni agent Benhamin Espozito pišući knjigu, vraća se na stari slučaj silovanja i ubistva lepe, mlade žene, na kome je radio nekada. Kritičari su ovu složenu i duboku priču ocenili kao do sada najbolje delo nagrađivanog reditelja Kampanele, a sjajni glumci Soledad Viljamil i Rikardo Darin osvojili su brojne nagrade.

Festival će posebnu pažnju posvetiti domaćoj kinematografiji. U "Nacionalnoj klasi" jednom od takmičarskih delova Festivala biće prikazano 12 najnovijih domaćih filmskih ostvarenja. Od toga, osam će konkurisati za festivalske nagrade: za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenario i najupečatljiviju žensku i mušku ulogu.

Četiri filma biće prikazana van takmičarskog programa. U takmičarskom delu programa učestvuju: "Plavi voz" Janka Baljka, "Flešbek" Aleksandra Jankovića, "Srce je mudrih u kući žalosti" Marina Maleševića i "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića. Uz njih, u takmičarskom programu biće i koprodukcije "Žena sa slomljenim nosom" Srđana Koljevića (Srbija/Nemačka), "32. decembar" Saše Hajdukovića (BiH/Srbija), "Motel Nana" Predraga Velinovića (BiH/Srbija) i "Neke druge priče", omnibus pet mladih rediteljki Ane Marije Rosi (Srbija), Ivone Juke (Hrvatska), Hane Slak (Slovenija), Ines Tanović (BiH) i Marije Džidževe (Makedonija).

Van takmičarskog programa, publika će moći će da vidi "Srpski film" Srđana Spasojevića ,"Kao rani mraz" Đorđa Balaševića i koprodukciju "Besa" Srđana Karanovića i "Medeni mesec" Gorana Paskaljevića.

Ulaznice za festival Sinema siti u prodaji su za projekcije u Srpskom narodnom pozorištu i u „open air” bioskopu u Katoličkoj porti po ceni od 150 dinara. Ulaz na projekcije u Dunavskom parku je besplatan.

Festival će 12. juna zatvoriti takođe višestruki dobitnik Oskara, "Katanac za bol", ostvarenje prve žene rediteljke ovenčane ovom nagradom Ketrin Bigelou.

Detaljnije o programu na http://www.cinemacity.org/

Danijela Tadić

Pogledajte još