ZA UČEŠĆE NA MUNDIJALU: FSS dobija 4.8, a fudbaleri i stručni štab dele 3.2 miliona dolara!

Za ispadanje posle prve faze SP FIFA je odredila nadoknadu od osam miliona dolara, a pošto je Srbija podelila sa najvećim razočaranjem, Nemačkom, 22. mesto na upravo završenom Mundijalu, uskoro će na račun FS Srbije biti uplaćen pomenuti iznos.

Da su kojim slučajem prošli u drugi krug Mundijala "orlovi" bi u kasu svoje "kuće fudbala" uneli 12 miliona dolara, da su otišli u četvrtfinale bilo bi 16 miliona "zelembaća", da su bili četvrti na planeti 22 miliona, da su bili treći 24 miliona, vicešampioni 28 miliona, dok je šampionska titula Francuzima donela 38 miliona dolara.

Prema ranije postignutom dogovoru koji je u vidu sporazuma sročen u zvaničan dokument, fudbaleri i stručni štab Srbije podeliće 40 odsto od nagrade za učešće na Mundijalu, odnosno 3,2 miliona dolara (FIFA novac uplaćuje u američkoj valuti, što je ukupno 2,74 miliona evra).

Preostalih 4,8 miliona dolara (4,1 milion evra) FSS ima priliku da potroši na najpametniji mogući način. Jedan od prvih predloga odnosi se na ono što su "Novosti" do pre nekoliko dana istražile i locirale kao vodeći problem kod najmanje 12 ili 13 klubova domaće Superlige, a to je očajna travnata podloga na stadionima.

Uzme li se u obzir da postavljanje nove, najkvalitetnije trave košta oko 100.000 evra, dolazi se do računice da bi FSS najmanje milion evra koštao ovaj projekat posle kojeg bi prestali svi kojima je do dobrog fudbala u Srbiji: od igrača, preko trenera, do navijača i novinara...

Na potezu je, naravno, FSS koji je do prošle sezone mnogim klubovima donirao reflektore, ali pod tim novim svetlima samo su se još bolje videli problemi sa infrastrukturom koji su kvalitet naših stadiona svrstali u red C kategorije: taman one klase u kojoj će Srbija veoma brzo nastupiti u najnovijem takmičenju UEFA, Ligi
nacija.

ENGLESKA, NEMAČKA, HRVATSKA...

Skoro svi nacionalni fudbalski savezi se služe modelom od 40 odsto od ukupne nagrade za učešće na Mundijalu za isplatu fudbalera i stručnog štaba. Taj model primenjuju Hrvati, Englezi, Nemci, ali najnovije informacije kažu da "panceri" neće podeliti ništa od osam miliona dolara, jer su razočarali i sebe i svoje navijače.

BROJKE

8 miliona dolara - za učešće u grupnoj fazi
28 miliona - vicešampion
38 miliona - šampion sveta

Izvor: Novosti
Foto: fudbalskisavezsrbije/Instagram

Pogledajte još