fbpx

Isti lek za alkoholičare i pušače

Protiv alkoholizma se može uspešno boriti lekom za odvikavanje od pušenja!

Alkoholizam je rastući problem u svetu: Svetska zdravstvena organizacija(SZO) saopštile je nedavno da je ovaj porok uzrok skoro dva miliona smrtnih slučajeva godišnje i da skraćuje životni vek i izaziva sijaset zdravstvenih problema kod još 58 miliona ljudi.

Novi lek, koji se već koristi za odvikavanje od pušenja, obećava da postane i sredstvo za lečenje od alkoholizma.

Sredstvo za odvikavanje od pušenja "vareneklin"(varenecline) prodaje se pod imenom "čentiks" (chantix) u Americi, odnosno "čampiks" (champix) u Evropi.

Mada nije testiran na ljudima, naglašava se u izveštaju Glasa Amerike, u toku istraživanja otkriveno je da kod pacova smanjuje potrebu za alkoholom za 50 odsto a njegovo dejstvo se nastavlja čak i kad prestane da se uzima.

Smanjena želja za alkoholom mogla bi da bude ključni elelment u budućim testovima na ljudima jer alkoholičari često potegnu za čašom kad prestanu da uzimaju lekove - ukazuje autorka studije dr Selena Bartlet sa Kalifornijskog univerziteta.

"Još uvek ima vrlo malo lekova koji efikasno leče alkoholizam, stoga polažemo velike nade u ovo novo sredstvo" - naglasila je ona.

Vareneklin se već četiri godine koristi za suzbijanje zavisnosti od nikotina i dr Barlet veruje da će pomoći i alkoholičarima. "Postoji duboka veza između pušenja i konzumacije alkohola", podseća dr Selena Bartlet.

Veruje se da su 85 odsto alkoholičara takođe i pušači te bi vareneklin mogao da se pokaže lek za obe boljke. SZO ukazuje da stopa alkoholizma posebno raste u zemljama u razvoju u kojima to ranije nije bio uvrežen problem. Stoga nema ni odgovorajućih programa koji se bave lečenjem.

Selena Bartlet veruje da je uspeh vareneklina u tome što deluje na centar u mozgu koji proizvodi dopamin, neurotransmiter koji, pod uticajem droga, cigareta i alkohola, privremeno izaziva pojačano osećanje zadovoljstva. Pošto sredstvo blokira oslobađanje dopamina, samim tim se smanjuje i potreba za pićem i pušenjem.

Mada vareneklin pokazuje obećavajuće rezultate, istraživači upozoravaju da će proći dosta vremene pre nego što bude plasirano na farmaceutskom tržištu i dodaju da je za lečenje alkoholičara potrebno više od pukog gutanja lekova.

(Fonet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.