Mocartova Velika misa u c-molu u crkvi Male braće

Ovoj predivnoj misi, pridev ‘’velika’’ dodat je tek kasnije nakon nastanka, verovatno zbog (za ono vreme) neobično ambiciozne orkestracije koja je uključivala viole, kao i čak 12 duvačkih instrumenata, a delom i zbog dužine koja ju s 90 minuta čini dva puta dužom od većine drugih kompozitorovih misa. Mocart je dovršio tek pojedine delove mise: nedostajali su delovi Creda i Sanctusa te čitavi Agnus Dei, ali pretpostavlja se kako je delo ipak imalo premijeru 26. oktobra 1783. i kako je upravo gospođa Mocart pevala znamenitu ariju Et incarnatus est. Nakon ovoga, Mocart se nikad nije vratio komponovanju ove mise, te je ona tako, kao i u slučaju Requiema, zbog bolesti i prerane smrti ostala zauvek nedovršena. Uprkos svojoj nedovršenosti, Velika misa u c-molu izuzetna je umetnička kreacija. Partitura razotkriva veličanstvenost i raskošnost koja se vezuje uz tradiciju Salcburga onoga doba, dok se kao glavna stilska uporišta razotkrivaju Bah (u kontrapunktu) i Hendl (određene ritmijske figure, tipične za francuski barok). Mocartova genijalnost povezivanja starog i novog, kao i zadivljujuća kompleksnost i maštovitost kompozitorskog umeća, ostaju ono zbog čega je Velika misa u c-molu zaista „velika“.

Izvođenjem u crkvi Male braće dirigovaće Maxim Emelyanychev, izvanredan predstavnik ruskih dirigenata mlađe generacije. Godine 2013. dodeljeno mu je najviše rusko pozorišnno priznanje „Zlatna maska“ za čembalističko izvođenje u produkciji Opernog teatra iz Perma „Figarov pir“ pod dirigentskom palicom Theodora Currentzisa (zabeležene na CD-u u izdanju Sony Classical). Nakon što je kao dirigent debitovao u dobi od svega dvanaest godina, usledili su pozivi za nastup s brojnim uglednim ruskim i inostranim baroknim i simfonijskim orkestrima. Danas deluje kao šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro i Simfonijskog orkestra mladih Nižnji-Novgoroda, a ove je godine bio nominovan za prestižnu nagradu Grammy.

Uz Dubrovački simfonijski orkestar koji je nezaobilazaučesnik festivalskog muzičkog programa, a kojemu je ovo prvo ovogodišnje izvođenje na Igrama, nastupiće i Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci. Zbor je 1988. osnovao Neven Valent, kao nastavak tradicije proslavljenog Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz 1920. godine, a trenutni dirigent zbora je Jurica Petar Petrač imenovan 2011. godine. Nedavna postignuća uključuju dve zlatne medalje na prestižnim Europskim zborskim igrama u Rigi (2017.) kao i dve zlatne medalje i posebno priznanje za najuspešnije izvođenje na Takmičenju pevačkih zborova i vokalnih sastava u Zagrebu (2016.). Izvođenje Mocartove mise nemoguća je bez vrsnih solista; hrvatskih diva Ivane Lazar i Marije Kuhar Šoša, tenora Krešimira Špicera koji će ovo leto na Igrama voditi vokalnu majstorsku radionicu, i mladog baritona Leona Košavića, koji već ostvaruje zavidnu karijeru nastupajući na prestižnim svetskim pozornicama.

Ulaznice za ovaj izuzetni koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr kao i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati.

Tekst: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još