Peti festival "Novi Sad - Tango grad" od 23. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se „SciTango“ – jedinstveno predavanje u kojem spajamo tango i nauku, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Takođe u Galeriji Matice srpske imaćemo i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival „Cinefilia tanguera“ iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.

U Novi Sad nam dolazi maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

S velikim zadovoljstvom želimo da vam najavimo i koncert „Tamburica tango“, na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, čiju svetsku klasu ne treba posebno objašnjavati. Imaćemo tako jedinstvenu priliku da, u Novosadskoj sinagogi, uživamo u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora – na vojvođanski način.

Naša misija, koju svih ovih godina dosledno sprovodimo, jeste da uz pomoć festivala približimo tango kulturu što široj publici i zato ćemo, kao i dosad, festival završiti „Milongom pod zvezdama“ na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, brojnih sponzora i prijatelja.

Pogledajte još