Plesna predstava "Magbet" Bitef teatra u četvrtak na Revelinu

Ova produkcija Magbeta u koreografiji Miloša Isailovića predstavlja nastavak repertoarne politike Bitef Dance Company trupe, koja za cilj ima da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografske inscenacije velikih dela svetske književnosti.

Koreografija Magbeta poverena je mladom, ali već nagrađivanom koreografu Milošu Isailoviću, koji je u Bitef Dance Company-ju ostvario veliki broj izuzetnih plesnih uloga. Miloš Isailović Magbet doživljava kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi kroz koju Šekspir upozorava da ko želi vlast pod svaku cenu nikad nema dobre namere, i spreman je na sve. Muziku za predstavu potpisuje Draško Adžić, dramaturgiju Jelena Kajgo, scenografiju Jasmina Holbus, a kostimografiju Slavna Martinović dok su svetlo dizajnirali Jasmina Holbus i Luka Mihovilović. Sjajni plesači Bitef Dance Company-ja su: Ana Ignjatović Zagorac, Uroš Petronijević, Miona Petrović, Nikola Živković, Tamara Pjević, Jelena Bulatović i Andrea Dobrić.

Bitef Dance Company osnovan je 2009. godine kao prva trupa savremenog plesa u Srbiji vezana za jednu instituciju kulture i koja je omogućila publici da tokom cele pozorišne sezone može pratiti kvalitetan plesni teatar. Njihove predstave su doprinele formiranju nove publike koja redovno prati plesni repertoar, a otvorena je i plesna scena za decu kojoj je cilj da najmlađoj publici približi plesnu umetnost. Ostvarili su saradnje s nekima od najeminentnijih domaćih, regionalnih i europskih koreografa, poput Edvarda Klanga i njegove plesne predstave Ptice koju je festivalska publika gledala lani na Revelinu. Od dela klasične književnosti do sada su realizovali Šekspirovog Otela, Danteovu Božanstvenu komediju, Molijerovog Don Žuana i već spomenute Aristofanove Ptice. I u ovoj novoj produkciji, temeljenoj na klasičnom dramskom konceptu, Magbet je samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja suvremenog sveta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuveno Šekspirovom delu - to je mračni svet zavere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti koji će zasigurno privući festivalsku publiku.

Ulaznice za plesnu predstavu Magbet mogu se kupiti preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr kao i na blagajni u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na ulazu, dva sata prije početka predstave.

Foto: Promo

Pogledajte još