North Sea Jazz Festival 2007

Jedan od najvećih svetskih džez festivala, North Sea Jazz Festival, održan je od 13. do 15. jula u Roterdamu. Ovogodišnje, 32. izdanje, okupilo je najznačajnija imena džeza, preko 1.200 učesnika u 180 bendova. Od prošle godine North Sea se iz Haga preselio u Roterdam, u ogroman Ahoy centar, koji pruža fantastične organizacione mogućnosti. 

Tokom tri festivalska dana, pod krovom ovog zdanja tekao je koncertni program u 15 različitih sala, od 17.00 do duboko u noć. Paralelni sadržaji, poput radionica, tribina, izložbi fotografija, filmskih projekcija i odabranog programa za decu,  kao i koncerti manje poznatih bendova van zvaničnog programa, upotpunjavali su bogat sadržaj festivala Odlično opremljene sale, nazvane po velikim svetskim rekama (Amazon, Nil, Hadson, Volga, Misisipi, Kongo, Tigar...) predstavljale su iz večeri u veče do pet različitih koncerata koji bi se stilski mogli staviti pod isti šešir. Između sala je tekla reka posetilaca, koja se slobodno razlivala po željenim koncertima, po brojnim kioscima s hranom i pićem, štandovima sa džez izdanjima i publikacijama. Za cenu od 70 evra po danu, u atmosferi prave fešte, hiljade ljudi svih rasa i uzrasta tiskalo se ovim ogromnim zdanjem od jednog do drugog koncerta, oduševljeno pozdravljajući majstore džeza. Najteže je bilo  najposvećenijim ljubiteljima, koji su na svojoj koži mogli da osete da i od viška glava može da zaboli, jer su bili stavljeni na muke da između nekoliko istovremenih koncerata izaberu onaj pravi.

Na festivalu je nastupio veliki broj megazvezda, poput Orneta Koulmena, Vintona Mersalisa, Džona Skofilda, Roja Hargrova, Džošue Redmana, Čika Korije, Gerija Bartona, Di Di Bridžvoter, Kurta Elinga, Džoa Zavinula, Terensa Blanšara, Džonija Grifina, Roberte Gambarini, Dejva Holanda, Majka Šterna, Benija Golsona, Rasela Malona, Ala Grina, Pola Enke, Mekoja Tajnera, Mejsija Parkera, Markusa Milera, Larija Karltona, Robina Forda, Rendija Brekera, Henka Džonsa, Tutsa Tilemansa, Boba Brokmejera, Đina Vanelija, Dejvida Sanborna, Elvisa Kostela, Indije, Ejmi Vajnhaus, Kejti Melue, Snup Doga i grupa kao sto su Steely Dan, SF Jazz Collective, Lincoln Jazz Orchestra, Steeps Ahead, Vanguard Jazz Orchestra, Rooths, Medeski, Martin, Wood trio, Buena Vista Social Club...

Počasni gost i domaćin festivala, trubač Vinton Mersalis, direktor Linkoln džez centra iz Njujorka, nastupio je u više postava, ali najviše interesovanja izazvao je nastup s matičnim big bendom Linkoln centra, koji je izveo upečatljiv program posvećen muzici Orneta Koulmena. Sa svojim kvintetom Vinton je svirao na samoj završnici festivala, u VIP sali Amazon.

Poseban prostor na ovoj manifestaciji poklonjen je evropskom džezu, koji poslednjih godina doživljava procvat. Neki od pionira evropskog džeza koji su doprineli uobličavanju autentičnog muzičkog izraza Starog kontinenta posebno su promovisani i ispoštovani na programskoj šemi. Uz veliki broj bendova iz Velike Britanije, Nemačke, Belgije i Holandije, najviše pažnje su privukli - trio francuskog pijaniste Marsiala Solala, koji je nastupio s proslavljenim američkim saksofonistom Lijem Konicom, italijanski trubač Enriko Rava, holandski džezeri Miša Mengelberg i Hans Dalfer, švedski trio EST, poznati francuski virtuoz na harmonici Rišar Galjiano sa svojim Tangaria Quintet, a prijatno su iznenadili i muzičari iz Istočne Evrope, posebno Dmitar Bodurov trio iz Bugarske i rumunski orkestar Fanfare Ciocarlia.

U Sali Kongo nastupali su vodeći bendovi afro-američke tradicije – gospela, soula i bluza, koji je na proteklim festivalima bio gotovo beznačajan. Publika je imala priliku da uživa uz muziku grupa kao sto su Campbell Brothers, The Holmes Brothers i Keb’Mo & Band.
 
Fuzija etno muzike i džeza imala je predstavnike u orkestrima Jasmin Livi, Čana Domingeza, grupe Africando, argentinskog Bajofondo Tango Club… Nije zaboravljena ni elektronska muzika, te je na krovu Ahoy centra bila posebna pozornica za di-džej majstore koji eksperimentišu sa džez muzikom.

Festival je predstavio i nekolicinu mladih talenata iz raznih zemalja sveta, a najviše pažnje je izazvala četrnaestogodišnja pevačica iz Holandije Kim Horveg. Dodeljena je i prva evropska EBU nagrada, ustanovljena ove godine, za pomoć mladim muzičarima Evrope u probijanju na svetskoj sceni. Najboljim mladim bendom proglašen je Empirical iz Velike Britanije.

Ljiljana Sađil

Pogledajte još