VREME JE ZA BEBE: Koje su savršene godine da postanete majka?

Ako pokušavate da zatrudnite, činjenica je da su godine od 20-te do 30-te pravi izbor, što ne znači da je nakon toga kasno, naprotiv! Plodnost žena počinje da opada u periodu od 32 do 37 godine života.

Dakle, biološki gledano, dvadesete su najbolje vreme za majčinstvo, vaše telo je tada najspremnije, međutim, mnoge žene u 20-im nisu još uvek obezbedile sve što je potrebno jednom detetu, a to su ekonomska i socijalna sigurnost.

U kasnim tridesetim godinama, pojavljuju se mnogi faktori koji mogu negativno uticati na plod, češće dolazi do pobačaja, deca se nažalost mogu roditi sa nekom manom. Ovo naravno nije u 100% slučajeva, ali je nažalost moguće da se dogodi, ako govorimo o trudnoći u kasnim 30-im.

Međutim, zdrava trudnoća u 30-im godinama, detetu garantuje zrelu i već ostvarenu majku, koja je spremna da mu se u potpunosti posveti.

Važno je da žene steknu svest o riziku koji trudnoća nosi u kasnijim godinama, kako bi se pripremile na to, da je upornost ključna u borbi da zatrudne, i da je njihova bezbednost i zdravlje, u toku tih devet meseci najvažnije!

Tehnički gledano, mogućnost da ostanete u drugom stanju postoji sve dok imate ciklus, dakle isključuje se tek sa menopauzom.

Danas je medicina dovoljno uznapredovala, da je sve više uspešnih trudnoća u kasnim 40-im.

Dakle, ne postoji pravo vreme, kao ni pogrešno. To je odluka svake žene. Ona najbolje oseća pogodan trenutak da se ostvari kao majka, uz mnogobrojne faktore koji utiču na potencijalnu trudnoću.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još