40 GODINA OD ROĐENJA PRVE "BEBE IZ EPRUVETE": Proslavljanje najznačajnijeg dostignuća humane medicine 20. veka

Bioinkubator u kome dolazi do oplodnje van tela žene prvi put u istoriji čoveka - Muzej nauke u Londonu

Četrdeset godina od rođenja prve bebe iz epruvete petomesečnom izložbom (otvorenom 5.jula) proslavlja i čuveni Muzej nauke u Londonu, izložbom posvećenom desetogodišnjem mukotrpnom istraživanju koje je 1978. godine konačno dovelo do rođenja prve “bebe iz epruvete”.

Roditelji sa tek rođenom Luiz - Muzej nauke u Londonu

Vantelesnu oplodnju naučnici širom sveta smatraju najznačajnijim dostignućem humane medicine 20. veka, a londonski Muzej nauke je izložbom želeo da podseti i na troje naučnika, po mnogima, “zaboravljenih pionira vantelesne oplodnje” – Roberta Edvardsa, Patrika Steptoa i Džin Purdi, bez čijeg decenijskog odlučnog nastojanja da pobede problem neplodnosti danas ne bi imali desetine miliona srećnih ljudi, koji su se ostvarili u ulozi roditelja.

Doktori Robert Edvards Patrik Steptou i Dzin Prudi - Muzej nauke u Londonu

Sterilitet je globalno postao sve češći problem u 21. veku, koji nije zaobišao ni Srbiju. I u našoj zemlji neplodnost muči gotovo svaki peti par, pa država sve više pažnje posvećuje ovom problemu. Lekari ipak podsećaju da medicina još uvek nije dala odgovor na pitanje zašto vantelesna oplodnja nekada uspe, a nekada ne, te da je za uspešno ostvarenje trudnoće često neophodno više pokušaja.

Laparoskop uz čiju pomoć je dobijena jajna ćelija - Muzej nauke u Londonu

Na nužnost višestrukih pokušaja vantelesne oplodnje, na verovanje u ono što radite i na spremnost na istrajnost podseća nas i ova velelepna izložba posvećena nastanku revolucionarnog postupka vantelesne oplodnje – kaže prof. dr Slobodan R. Radulović jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja.

Prve vesti o rođenju Luiz Braun - Muzej nauke u Londonu

Kao naš pionir u oblasti vantelesne oplodnje prof. dr Radulović izražava nadu da će nauka krupnim koracima nastaviti i dalje, imajući u vidu da su u proteklih četrdeset godina nađeni odgovori i na problem muškog steriliteta, da su usavršena tehnološka sredstva poput 4D ultrazvuka, inkubatora za permanentno posmatranje razvoja embriona i sl., te da se uveliko radi na ispitivanju mogućnosti stvaranja jajnih ćelija od tkiva kože.

Prvi kateter u svetu napravljen po njihovoj ideji kojim je ubačen embrion male Luiz - Muzej nauke u Londonu

Ipak, dok nauka radi svoje na nama je da iskoristimo postojeće mogućnosti i zato apelujem na državu, ali i na kompanije koje se rukovode principima društvene odgovornosti da zajedničkim snagama stvorimo mogućnost da i parovi u Srbiji mogu sebi da priušte višestruke pokušaje– zaključuje povodom 40-tog rođendana prve “bebe iz epruvete” prof. dr Radulović.

Tekst: Promo
Foto: prof.dr Slobodan Radulović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.