NAJBOLJE JE VEŽBATI U VODI: Smanjite stres i budite fit

Akvabik, kako se još naziva vežbanje u vodi, preporučuje se ženama svih godina, deci u razvoju, ali i muškarcima. Ovaj vid rekreacije podrazumeva vežbe za sve grupe mišića, učvršćuje i oblikuje telo i pomaže u eliminaciji kilograma. Voda je dobra sredina jer pruža višestruki otpor i stvara lagano opterećenje za mišiće. Gojaznim osobama se naročito savetuje akvabik, jer ne zahteva prethodnu fizičku spremnost. Osnovni izvor energije za ovo vežbanje su upravo masne naslage iz organizma tako da se suvišni kilogrami veoma brzo gube. Takođe, preporučuje se i trudnicama i onima koji imaju problema sa kičmom.

Ukoliko svakog dana budete vežbali po sat vremena u vodi efekat će se videti već za mesec dana. Naročito su vidljivi rezultati koji se postižu u eliminaciji celulita.

Ovo je predlog seta vežbi koje možete da radite u vodi.

ŠETNJA

Počnite u najplićem delu i hodajte cik-cak dok vam voda ne dođe do visine grudi. Zatim se okrenite i istim putem nastavite ka obali. Efikasno je i hodanje ukrug i pravljenje nagle promene pravca.

MORSKA ZVEZDA

Idealna vežba za oblikovanje bedara i kukova. Stanite tako da vam voda dođe malo ispod visine ramena, ruke držite uz telo i raširite noge. Podižite ruke snažno kroz vodu do visine ramena. Brojite do tri, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite 12 ovakvih ponavljanja.

KRABA

Delotvorno učvršćuje zadnjicu i spoljni deo bedara. Stanite u vodu do visine kukova sa rukama uz telo. Spustite se u polučučanj i postavite se tako da gledate u obalu. Iskoračite u desnu stranu podižući ruke do visine ramena. Pomaknite levo stopalo do desnog i vratite ruke u početni položaj. Napravite 15 koraka, pa promenite stranu.

BICIKL

Istovremeno snažno angažuje mišiće butina, zadnjice, bedara, stomaka i nadlaktica. Hodajte u vodi sve dok ne dođete do dubine kada morate da stojite na vrhovima prstiju. Snagom trbušnih mišića podignite kolena. Pomerajte noge kao da vozite bicikl, a rukama pravite male krugove kao da veslate. Uradite dve serije od šezdeset sekundi, sa kratkom pauzom između serija.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.