Sud da reaguje povodom intervjua Zvezdana Jovanovića

BEOGRAD, 22. jula 2007. (Beta) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od nadležnih sudskih organa da reaguju povodom intervjua koji je optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Zvezdan Jovanović, preko svog advokata dao listu "Pravda".

To udruženje je, kako se navodi u saopštenju, "duboko zabrinuto" zbog nedopustivog i neprofesionalnog ponašanja medija koji se uključuju u kampanju čiji je cilj da dovede u pitanje i presude za najteža krivična dela.

"Javnosti je poznato da je Jovanović kao neposredni izvršilac ubistva premijera Zorana Đinđića osuđen pred Većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu na najtežu kaznu od 40 godina zatvora", podseća NUNS.

Dodaje se da je Jovanović, tokom suđenja, imao priliku da kaže sve što ima u svoju odbranu i da je nedopustivo obmanjivati javnost, kako to čini "Pravda", tvrdnjama da "na sudu nisu imali razumevanja za njegovu istinu" i da mu zato list pruža "bar malu satisfakciju".

"Šta je Jovanović rekao ovom listu irelevantno je, jer to ni u kom slučaju ne bi smelo da utiče na konačnu presudu, iako se može pretpostaviti da je upravo to cilj objavljivanja intervjua", navodi se u saopštenju.

Jovanovićev advokat, Nenad Vukasović, prekršio je zakonske odredbe o dopuštenoj komunikaciji osuđenika sa javnošću, dodaje NUNS i traži od Advokatske komore da tim povodom reaguje.

Pogledajte još