Svi u VSO znali za satelit

BEOGRAD, 5. juna 2010. (Beta) - Bivši sekretar Vrhovnog saveta odbrane (VSO) SCG general Ljubiša Jokić ustvrdio je da su u junu 2005. godine svi članovi VSO dobili Nacrt ugovora za korišćenje satelita zbog čijeg je potpisivanje nedavno optužen bivši ministar odbrane državne zajednice Prvoslav Davinić.

"Sednica VSO na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila informacija o Nacrtu ugovora za korišćenje satelita sazvana je na predlog Ministarstva odbrane SCG, pa je Ministarstvo obezbedilo i radni materijal. Materijal je pre sednice, uz informaciju o sadržaju, vojni kabinet prosledio svim članovima VSO", naveo je Jokić u pismu beogradskom dnevniku Preš.

General je u pismu naveo da su na sednici, posle diskusija, "članovi VSO zaključili da su usluge satelita potrebne (posebno u Kopnenoj zoni bezbednosti), te da se usvaja ponuđena informacija Ministarstva odbrane o Nacrtu ugovora za korišćenje satelita, kao i da se čitav projekat tretira kao državna tajna".

Prema rečima Jokića, nakon sednice vojni kabinet VSO, na osnovu stenograma, pripremio je zaključke, kao i pomenutu odluku i sa svim ostalim aktima dostavio Ministarstvu odbrane SCG na realizaciju".

Članovi VSO tada su bili predsednik SCG Svetozar Marović, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Preš je nedavno objavio faksimil odluke VSO od 2. juna u kojoj se navodi da je to telo odobrilo zakup satelita.

Pogledajte još