MUZIČKI PROGRAM 69. IGARA: Ovacije za veličanstveno izvođenje Mocartove Velike mise u c-molu

Veličanstven zvuk odzvanjao je prepunom crkvom Male braće, a uprkos velikoj vrućini, festivalska publika nije krila svoje oduševljenje. Vrsni izvođači pokazali su sinoćnim izvođenjem kako je Velika misa u c-molu zaista izuzetna umetnička kreacija čija raskošnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa su i sami solisti bili vidno dirnuti snagom muzike koju su doneli pred publiku.

Publika je napore umetnika nagradila ovacijama i brojnim usklicima ''bravo''. Zahvaljujući zboru i orkestru, solistima i dirigentu, sinoć je ponovo do izražaja došao Mocartov genijalni talenat povezivanja starog i novog kao i zadivljujuća kompleksnost i maštovitost kompozitorskog umeća - sve ono što nedovršenu Veliku misu u c-molu čini „velikom“.

Dirigent Maxim Emelyanychev, izvanredan je predstavnik ruskih dirigenata mlađe generacije. Godine 2013. dodeljeno mu je najviše rusko pozorišno priznanje „Zlatna maska“ za čembalističko izvođenje u produkciji Opernog teatra iz Perma „Figarov pir“ pod dirigentskom palicom Theodora Currentzisa (zabeležene na CD-u u izdanju Sony Classical).

Nakon što je kao dirigent debitovao u uzrastu od svega dvanaest godina, usledili su pozivi za nastup s brojnim uglednim ruskim i inostranim baroknim i simfonijskim orkestrima. Danas deluje kao šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro i Simfonijskog orkestra mladih Nižnji-Novgoroda, a ove je godine bio nominovan za prestižnu nagradu Grammy. Uz Dubrovački simfonijski orkestar koji je nezaobilazan učesnik festivalskog muzičkog programa, a kojem je ovo bila prva ovogodišnje izvođenje na Igrama, ključan je bio i Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci.

Njihova nedavna postignuća uključuju dve zlatne medalje na prestižnim Evropskim zborskim igrama u Rigi (2017.) kao dve zlatne medalje i posebno priznanje za najuspešnije izvođenje naTakmičenju pevačkih zborova i vokalnih sastava u Zagrebu (2016.). Izvođenje veličanstvene Mocartove mise poneli su vrsni solisti, rado viđeni na Igrama; sopranistkinje Ivane Lazar i Marije Kuhar Šoša, tenor Krešimir Špicer koji će ovo leto na Igrama voditi i vokalnu majstorsku radionicu kao i mladi bariton Leon Košavić.

Foto: Promo

Pogledajte još