Bitef Dance Company izveo napetu plesnu predstavu "Magbet"

Plesna varijanta Magbeta u koreografiji Miloša Isailovića nastavak je politike repertoara Bitef Dance Company trupe, koja za cilj ima da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografsko prikazivanje velikih dela svetske književnosti.

Mladi, ali već nagrađivani koreograf Miloš Isailović, svojom koreografijom je držao publiku u neizvesnosti kroz celu predstavu. Plesači su svojim pokretima preneli napetost radnje izražavajući veliki raspon emocija. Klasični dramski koncept, ovde je samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog sveta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom delu - to je mračni svet zavere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti.

Miloš Isailović Magbet doživljava kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi kroz koju Šekspir upozorava da onaj ko želi vlast po svaku cenu nikad nema dobre namere, i spreman je na sve. Muziku za predstavu potpisuje Draško Adžić, dramaturgiju Jelena Kajgo, scenografiju Jasmina Holbus, a kostimografiju Slavna Martinović dok su svetlo dizajnirali Jasmina Holbus i Luka Mihovilović. Sjajni plesači Bitef Dance Companyja su: Ana Ignjatović Zagorac, Uroš Petronijević, Miona Petrović, Nikola Živković, Tamara Pjević, Jelena Bulatović i Andrea Dobrić.

Bitef Dance Company osnovan je 2009. godine kao prva grupa savremenog plesa u Srbiji vezana za jednu instituciju kulture, koja je omogućila publici da tokom cele pozorišne sezone može pratiti kvalitetan moderni ples. Njihove predstave su doprinele formiranju nove publike, koja redovno prati plesni repertoar, a otvorena je i plesna scena za decu koja za cilj ima da najmlađoj publici približi plesnu umetnost. Ostvarili su saradnju sa nekima od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Edvarda Klanga i njegove plesne predstave Ptice, koju je festivalska publika gledala na Revelinu. Od dela klasične književnosti do sada su realizovali Šekspirovog Otela, Danteovu Božanstvenu komediju, Molijerovog Don Žuana i već spomenute Aristofanove Ptice. Njihova nova produkcija Magbet pokazala je da savremenom ples ima svoje mesto na programu Dubrovačkih letnih igara jer privlači veliku pažnju festivalske publike.

Tekst: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još