Britanija nastala nakon biblijske poplave

LONDON (FoNet) - Britanija se razdvojila od evropskog kopna nakon katastrofalne poplave pre oko 200.000 godina, pokazalo je sonarno snimanje Lamanša. Snimci otkrivaju duboke useke u kanalu koji su nastali naglim i masivnim isticanjem vode. Naučnici su u intervijuu za časopis "Nature" izjavili da je bujica najverovatnije došla iz velikog jezera s područja današnjeg Severnog mora. Neki dogadjaj, a nagadja se da je bila reč o zemljotresu, prouzrokovao je "pucanje" obale jezera kod Dover Strejta. Doktor Sanjev Gupta i njegove kolege kažu da je to isticanje vode predstavljalo jednu od najvećih poplava u istoriji naše planete i na taj način je Britanija postala ostrvo. "Taj dogadjaj koji je prouzrokovao isticanje vode iz jezera odredio je istoriju Velike Britanije. Da se to nije dogodilo, Britanija bi i danas bila evropsko poluostrvo. Ne bismo morali da pravimo tunel ispod Lamanša, a u Francusku bismo išli pešice, kao što su to ljudi radili pre te kataklizme", rekao je Gupta.
Dokazi o poplavi biblijskih razmera omogućavaju i bolje razumevanje istorije ledenog doba severne Evrope. Veruje se da je pre sto hiljada godina, kada se ledeni pokrivač spustio od Škotske i Skandinavije, postojali uski tesnaci koji su povezivali Britaniju s Evropom. Oni su navodno bili oko 30 metara viši od sadašnjeg nivoa mora u Lamanšu.
Paleolozi veruju da su povezivali veliko jezero sa severoistokom koji je bio prepun glečerskih voda kojima su se "hranile" Temza i Rona. Tada se dogodilo nešto što je slomilo rub tesnaca poznatog kao Vel-Artoa greben. Kada je greben probijen, bujica je sigurno bila spektakularna.
Doktor Gupta i njegovi saradnici u studiji su koristili sonarne talase visoke rezolucije kako bi snimili potopljeni svet u unutrašnjosti kanala. Snimci otkrivaju duboke brazde koje ukazuju na pravac kretanja bujice. Procenjuje se da je velika poplava trajala nekoliko meseci, a protok vode bio je oko milion kubnih metara u sekundi. Teorija o velikoj poplavi nastala je još pre 30 godina, ali najnoviji sonarni snimci sada to prvi put potvrdjuju.

Pogledajte još