ODLAZAK LEGENDARNOG KANTAUTORA: Preminuo Oliver Dragojević

Dragojević je umro godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća, jutros u pet sati, u splitskoj bolnici.

Vest o smrti "Slobodnoj Dalmaciji" javila je Oliverova porodica.

Iza njega su ostali supruga Vesna, sinovi Dino, Damir i Davor.

Oliver se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U muziku se zaljubio još kao dete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmom "Baloni", a dve godine kasnije počeo je profesionalno da se bavi muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe "Batali".

Tokom svoje dugogodišnje karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Karnegi holu, londonskom Rojal Albert Holu, pariškoj Olimpiji te u čuvenoj Opera Haus u Sidneju.

Oliveru je karcinom pluća dijagnostifikovan 24. avgusta prošle godine, nekoliko nedelja nakon što mu je pozlilo na sahrani Remija Kazinotija. Iako je odmah krenuo s hemoterapijom, 15. oktobra je nastupio u HNK Split na koncertu nabijenom emocijama, što je bio i njegov poslednji nastup pred publikom uživo, ali je nakon toga po savetu doktora otkazao nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.

- Dane provodim kod kuće gde sviram i pevam. Znate, ujutro ustanem, uzmem gitaru i počnem svirati, i tako po ceo dan. Nije mi teško, gledam na to kao jednu vrstu rekreacije - izjavio je početkom godine.

Izvor: Alo/Blic
Foto: 100posto - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još