Štete od poplava u Poljskoj 3,5 milijarde evra

VARŠAVA, 7. juna 2010. (Beta) - U drugom talasu poplava koje su od sredine maja pogodile Poljsku, Visla i njene pritoke probijaju nasipe i pretvaraju naselja i oranice u jezera, a šteta će prema procenama ekonomista premašiti 3,5 milijarde evra što je jedan odsto poljskog BDP-a.

Za razliku od majskih poplava, u slivu Odre nema veće štete, ali je poplavni talas na drugoj poljskoj velikoj reci, Visli, viši za oko pola metra od prethodnog, majskog.

Najteže stanje je trenutno u jugoistočnim oblastima Poljske. Vatrogasna straža morala je tokom poslednja 24 časa da interveniše više od 3.500 puta, saopštio je danas portparol poljske Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Visla je tokom vikenda probila nasipe oko Sandomježa i Tarnobžega i hiljade ljudi je pozvano da se evakuiše, ali Poljaci, umorni od bežanja pred velikom vodom, masovno odlučuju da ostanu u poplavljenim domovima.

"Poplavljeno je oko 40 odsto površine grada", kazao je novinarima Pavel Antonjičik iz gradskog kriznog štaba u Tarnobžegu na jugoistoku Poljske.

Pogledajte još