PORED TOGA ŠTO LEČE TOPE I KILOGRAME: Četiri najmoćnije antiupalne namirnice

Od svih informacija kojima smo imali pristup, a koje se tiču izbora namirnica koje će nam pomoći da izgubimo kilograme postoji jedna koja se izdvaja, a to je da jedemo dovoljno namirnica koje imaju antiupalna svojstva.

Ovo su četiri najmoćnije:

Losos

Poznata vam je ona stara poslovica koja kaže "vi ste ono što jedete"? To je u potpunosti tačno, naročito kada je u pitanju losos.

- Divlji losos hrani se malim rakovima punim antiupalnog antioksidansa pod nazivom astaksantin - objašnjava nutricionista Kolet Hejmovic.

Vi jedete ono što oni jedu! Divlji losos sadrži više omega-3 masnih kiselina nego uzgojeni losos pa birajte pametno. Losos takođe obezbeđuje neophodni vitamin D.

Istraživanja pokazuju da se masti zadržavaju u organizmu umesto da se sagorevaju u slučaju nedostataka D vitamina. Losos se dobro kombinuje sa mnogo različitih ukusa. Potrudite se da ga kupujete na prometnoj ribljoj pijaci.

Primer jela s lososom: Prelijte ga marinadom od limete i đumbira koja sadrži sveži beli luk, ulje od susama i soja sos.

Bobičasto voće

Više je razloga da započnete dan uz šolju punu bobičastog voća!

- Kupine, borovnice i maline su pune vlakana i zbog njih ćete biti siti i zadovoljni - kaže nutricionista Stejsi Goldber.

Bobičastvo voće puno je prirodnih šećera i možete da ga jedete u velikim količinama, a da ne pomišljate na vagu. Na primer, šolja seckanih jagoda sadrži samo 50 kalorija. Pola šolje malina sadrži četiri grama vlakana, kupine 3,8, a borovnice ili jagode 1,7 grama vlakana. Sve bobičasto voće sadrži dosta polifenola, mikronutrijenata koji pomaže u prevenciji ćelijskih promena usporavajući i blokirajući upalne procese u organizmu.

Jaja

- Jaja su gotovo savršena hrana i prava bomba kada je u pitanju hranljivost, sa sedam grama proteina i antiupalnim omega-3 masnim kiselinama - objašnjava ekspert za nutritivne vrednosti u kulinarstvu Andrea Vijen.

Nekada su nas medicinski stručnjaci upozoravali kako postoje negativne posledice prevelikog broja jaja u ishrani, ali to se sada promenilo.

- Mi sada znamo da holesterol u ishrani nije štetan i da je u stvari neophodan da bismo postigli optimalno funkcionisanje ćelija - kaže Vijen. Ako želite da jedete jaja svaki dan, samo napred, ali neka ne bude više od dva dnevno.

Servirajte ih na bilo koji način, tvrdo kuvana ili poširana. Dodajte i četvrtinu šoljice crnog pasulja koji doprinosi sadržaju antiupalnih proteina ili poslužite sa nekoliko listića avokada za potrebnu količinu zdravih masti i vlakana.

Seme konoplje

Ova namirnica verovatno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o antiupalnim svojstvima, ali nemojte da vas to zavara. Samo dve kašičice sadrže 11 grama proteina!

Seme konoplje lako je uvesti u ishranu - dodajte malo u smutije ili ovsene pahuljice i dobili ste savršen obrok.

Umorni ste od ovsenih pahuljica? Probajte kinou. I dodajte mleko od badema i seme konoplje za više proteina, kao i vaše omiljeno bobičasto voće. Mi predlažemo i meko kuvano jaje na vrhu. Zašto da ne? Pospite seme konoplje po integralnim vaflima ili ih uparite sa desertom od zaleđenog jogurta.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još