Velike pobede malih nacija

CIRIH, 07. jun 2010. (FoNet) - Svetska prvenstva u fudbalu prepuna su iznenađujućih rezultata koje su male nacije učinile velikim poput šokantne pobede debitanta Severne Koreje nad Italijom 1:0 na Svetskom kupu 1966.

U fudbalske klasike svakako spada i pobeda SAD nad Engleskom od 1:0 na Mundijalu 1950. u Brazilu ili šokantni poraz Nemačke od Alžira sa 2:1 u Španiji 1982.

Kada je 1950. u engleskoj štampi objavljeno da su Amerikanci pobedili Engleze, koji su izmislili fudbal, mnogi su mislili da je reč o štamparskoj grešci.

Podsetnik FIFA, uoči uzbuđenja koja slede na jugu Afrike, svedoči da se i na ovom šampionatu mogu očekivati spektakularni rezultati.

Prvi u nizu neverovatnih rezultata je pobeda Tunisa nad Meksikom 3:1 na Mundijalu 1978. u Argentini, kada je prvi put na najvećoj fudbalskoj smotri igralo šest ekipa sa Crnog kontinenta.

"Francuzi su imali svoje šesdesetosmaše, studente revolucionare čiji se revolt slobode proširio iz Sarbone na čitav svet, a mi imamo naše sedamdesetosmaše, generaciju fudbalera koja je bila jednostavno neverovatna", izjavio je tadašnji selektor tehnički nadarenih Tunižana Abdelmažid Šetali.

Najuzbudljiviji debi svetskih prvenstava je pobeda Danaca, koji su prvi put izašli na svetsku pozornicu, nad dvostrukim svetskim prvakom Urugvajem od čak 6:1 u Meksiku 1986. godine.

Nakon polufinala na Euru 1984. godine, Danska je u prvom meču na Svetskom prvenstvu pobedila Škotsku sa 1:0, da bi potom demolirala Urugvaj.

Spektakulrano je bilo i otvaranje Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, kada je Kamerun pobedio Argentinu sa 1:0.

Na otvaranju šampionata 1990. tada aktuelne svetske prvake, koje je predvodio Dijego Maradona, Kamerunci su šokirali golom koji je postigao Fransoa Omam Bijik u 67. minutu.

Kamerun, koji je predvodio legendarni Rože Mila, stigao je do istorijskog uspeha, kao prva afrička reprezentacija u četvrtfinalu svetskog prvenstva, gde su ih zaustavili Englezi predvođeni Gerijem Linekerom.

Saudijska Arabija je u SAD 1994. godine postala prva zapadnoazijska nacija koja je prošla u nokaut fazu na svetskim prvenstvima, zahvaljujući pobedi nad Belgijom od 1:0.

(old_image) Saudijac Said el Ovajran je uzeo loptu malo izvan vlastitog šesnaesterca, krenuo prema centru, nanizao petoricu protivničkih igrača, savladao sjajnog Mišela Prudoma i uklesao svoje ime u istoriju fudbala.

Azijska dostignuća na svetskim smotrama dobila su novu dimenziju 2002. godine, kada su svetsko prvenstvo prvi put u istoriji organizovale dve zemlje - Japan i Južna Koreja.

Japan se prvi put našao u nokaut rundi, a Južna Koreja je postala prva azijska nacija koja se plasirala u osminu finala, a potom i u polufinale.

Prelomna je bila utakmica za plasman u osminu finala kada je Južna Koreja u kontroverznom meču savladala Italiju.

Italijani su poveli golom Kristijana Vijerija u prvom poluvremenu, ali je Seol Ki Hieon izjednačio u drugom minutu sudijske nadoknade.

Ekvadorski sudija Moreno je domaćinima poklonio jedanaesterac, Italijanima poništio pogodak zbog navodnog ofsajda i u produžecima isključio Frančeska Totija zbog navodnog simuliranja.

Zlatni pogodak koji je Južnu Koreju doveo u osminu finala postigao je An Jung Hvan, koji je kasnije bukvalno oteran iz italijanske Peruđe za koju je tada nastupao.

Svakako u anale ulaze i tri najveće pobede na mundijalima, od kojih dve pripadaju Mađarima - 1982. godine su rasturili El Salvador sa 10:1, a 1954. "laka konjica" je porazila Južnu Koreju 9:0.

U istoriju je ušla i reprezentacija Jugoslavije koja se 1974. poigravala sa Zairom i pobedila sa 9:0.

Pogledajte još