BEČ: Prva vožnja autobusom bez vozača

Ova vožnja realizovana je nakon tri meseca intenzivnih priprema u okviru programa "Mobilnost budućnosti" i projekta "auto.Bus", a koji je podržalo Ministarstvo saobraćaja Austrije.

Dva autobusa bez vozača prvi put su prošla ulicama Beča prevozeći oduševljene putnike rutom od oko dva kilometra - od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad.

Do kraja 2018. godine autobusi će biti detaljno ispitivani, a početkom sledeće godine ova linija počinje da vozi svakodnevno i do tada će biti poznata njena tačna ruta.

Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti drugih vozila da ih zamene.

Vožnja autobusom bez vozača biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u takve autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima.

Saradnicima projekta "auto.Bus" probna vožnja je bila odlučujuća za njihov dalji rad - u Austriji, a "komunikaciju" između vozila i semafora omogućio je Siemens.

- Autonomna vožnja je veliki trend, koji ima potencijal da promeni gradove i učini ih održivim. Kao Gradsko saobraćajno preduzeće bićemo među prvima u tome - izrazio je svoje zadovoljstvo direktor Bečkog saobraćajnog preduzeća "Viner linien", Ginter Štajnbauer.

Tehnološkim inovacijama koje su u planu ovaj projekat treba da omogući pomak kada su u pitanju samovozeće autobuske linije.

Naselje Aspern je idealno okruženje u Beču za ovakav eksperiment, jer je novo naselje u kome se vozila lakše kreću nego u centru grada, ukazuju iz gradskih vlasti.

Inače Aspern važi za inovativnu, urbanu i ispitivačku "laboratoriju" u razvoju Beča kao pametnog grada.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još