REGISTROVANO NA DESETINE ZARAŽENIH: Virus Zapadnog Nila hara Beogradom

- Ova bolest može da ima i tragičan ishod po obolele, te je registrovan i jedan smrtni ishod u prestonici, osobe starije od pedeset godina - navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, uz napomenu da su najugroženiji hronični bolesnici.

Najveći broj obolelih u Beogradu su lica preko pedeset godina (23 ili 71,9 odsto), ali su registrovana i tri slučaja u starosnoj grupi od 20 do 29 godina koja do sada nije bila ugrožena.

Oboleli su stanovnici sa deset opština, najviše je zaraženih na Paliluli (10) i u Zemunu (6), a zatim slede Rakovica (4), Čukarica i Novi Beograd (3), Vračar (2), te Mladenovac, Surčin, Stari grad i Sopot sa po jednim prijavljenim slučajem.

- Iako je bolest sezonska, potrebna je stroga kontrola i sistematski nadzor. Groznica se prenosi ubodom komaraca a najčešći simptomi su veoma slični gripu: povišena temperatura, glavobolja, umor, konfuzija, bol u leđima, mišićima i zglobovima, a može doći i do osipa kao i do uvećanja limfnih čvorova - navodi dr Krstić sa Infektivne klinike u Beogradu.

Zavod za biocide, koji redovno vrši kontrolu komaraca, sprovešće u sredu u večernjim satima zaprašivanje i suzbijanje odraslih vrsta komaraca na teritoriji Novog Beograda, Surčina i Zemuna.

Izvor: Kurir.rs/Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com/Instagram

Pogledajte još