Hejg za nastavak proširenje i odlučnije angažovanje EU

LONDON, 7. juna 2010. (Beta) - Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg tražiće od Evropske unije da se odlučnije angažuje u spoljnoj politici, posebno u Bosni i Hercegovini, da nastavi politiku širenja i angažuje se za uvođenje sankcija protiv Irana.

Hejg je u intervjuu BBC-ju, nagovestio da će Velika Britanija biti vrlo angažovana u evropskoj politici, iako se očekivalo da će nova koaliciona vlada koju predvode konzervativci biti pasivnija prema EU od prethodne.

"Smatram da će nova vlada biti vrlo pragmatična u svom pristupu Evropi", rekao je Hejg uoči evropske turneje tokom koje će posetiti Pariz, Rim, Berlin i Varšavu.

BBC ocenjuje da Hejg ne želi da EU odustane od procesa širenja, već naprotiv, da nastavi da pruža podršku državama Zapadnog Balkana i Turskoj u njihovoj želji za prijem. U uredničkom komentaru BBC ocenjuje je da su izjave novog šefa britanske diplomatije donekle iznenađujući zaokret, ali i da predstavljaju apel Uniji da ne gubi samopouzdanje dok se suočava sa krizom koja ugrožava i evro.

Pogledajte još