BOLJE OD SPORTSKIH NAPITAKA: Čokoladno mleko je odlično za oporavak nakon vežbanja

Većina istraživanja koja su se bavila pitanjem da li će napitci s ugljenim hidratima i elektrolitima ili s proteinima bolje pomoći oporavku bila se premala za izvlačenje čvrstih zaključaka o tome koja su pića najbolje opcije, navode autori novog istraživanja objavljenog u časopisu "European Journal of Clinical Nutrition".

Za potrebe istraživanja proučili su podatke iz 12 manjih studija kojima se poredilo kako čokoladno mleko utiče na nekoliko pokazatelja oporavka od vežbanja u poređenju s plasibo pićem ili sportskim napitcima.

Sportisti su se bavili aktivnostima poput trčanja ili vožnje biciklom i potom su naučnici proučavali ponašanje tzv. pokazatelje oporavka poput toga koliko je vremena potrebno do potpune iscrpljenosti tokom vežbanja, broja otkucaja srca, nivoa mlečne kiseline i enzima kreatinin kinaze u krvi koji rastu uz intenzivnu aktivnost.

Istraživanjem je utvrđeno da je čokoladno mleko produžilo vreme do potpune iscrpljenosti i poboljšalo izdržljivost, broj otkucaja srca i nivoa mlene kiseline u krvi barem toliko koliko i drugi sportski napitci koje uzimaju sportisti za oporavak.

- Čokoladno mleko sadrži ugljene hidrate, proteine, masnoće, flavonoide, elektrolite i neke vitamine zbog kojih je to piće dobro za oporavak sportista - kaže voditelj studije dr Amin Salehi-Abargouei s iransakog medicinskog fakulteta "Shahid Sadoughi" u Jazdu.

U nekim sluačjevima čokoladno mleko se pokazalo i boljim, napominje naučnik.

- Poruka je da je čokoladno mleko jeftino i ukusno rešenje za oporavak i daje slične ili bolje rezultate u odnosu na komercijalna pića - kaže Salehi-Abargouei.

Sportska pića tradicionalno sadrže ugljene hidrate i elektrolite ali obično ne i proteine, kažu stručnjaci.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.