NOVI TREND U AMERICI: Prednost pri zapošljavanju imaju oni bez iskustva ili diplome

Stopa nezaposlenosti u SAD se popela za četiri odsto u junu, nakon što se 18 godina kotirala na 3,8%. Ovaj mali porast se dogodio nakon što se otvorilo 213.000 poslova, što je premašilo očekivanja analitičara od 195.000 radnih mesta. Što se tiče onog što je dovelo do povećanja te stope, kako objašnjava “Volstrit žurnal” porastao je broj ljudi koji traže posao (601.000).

To je navelo poslodavce da povećaju plate godinu za godinom za 2,7 odsto kako bi popunili radna mesta. Kako ocenjuje “Volstrit žurnal”, ovaj rast plata je skroman a bilo je očekivano 2,8%.

Prema novom trendu, poslodavci iz raznih oblasti širom SAD sada olabavljuju kvalifikacije potrebne da bi se dobilo radno mesto. To znači da se vrata ne zatvaraju automatski ispred radnika bez diploma ili iskustva u određenom polju.

Ovo je suprotno od onog što se dogodilo nakon finansijske krize, kad su dobro obrazovani radnici sa gomilom iskustva dobijali masovne otkaze, a poslodavci su mogli sebi priuštiti da budu izbirljivi i postavljaju razne uslove za dobijanje radnog mesta. Sada to više nije slučaj.

Kandidati danas imaju toliko mnogo opcija. Ako kompanija traži diploma, dva kruga razgovora i test određenih veština, kandidati koji to ne poseduju mogu otići niže niz ulicu do drugog poslodavca koji će im tog dana dati ponudu – kažu iz “Adeko grupe”.

Prijave na popularne poslove koji su tražili diploma opale su sa 32 odsto iz 2017. na 30% u prvoj polovini 2018, dok su pozicije koje traže tri ili više godina iskustva pale za 23 odsto, sa 29% iz 2012. Tako oni sa diplomom srednje škole u SAD sada imaju bolje šanse da postanu menadžeri u banci, dok “Intel” i “GitHub” unajmljuju samouke programere.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još