Monasi iz Crne Reke prijavili boravak u Čačku

ČAČAK, 7. juna 2010. (Beta) - Monasi koji su samovoljno napustili manastir Crna Reka kod Novog Pazara i naselili se na seoskom imanju kod Čačka, u ponedeljak su nadležnim službama prijavili da im je Čačak novo mesto boravka.

Čačanski privrednik Miloje Stevanović koji je primio monahe na svoje imanje u selu Loznica na padinama planine Jelica, izjavio je novinarima da građani različito reaguju na dolazaka monaha.

Stevanović je istakao da je njegova namera bila da "učini dobro delo". Na imanju, na kojem je počela izgradnja etno-sela, nastanjeno je 17 monaha. Imanje je površine 3,5 hektara, a bratstvo se stara o ovcama, kokoškama, svinjama i radi u polju.

Monahe u Loznici posećuje veliki broj građana, nudeći pomoć. Monasi su naveli da će se truditi da žive onako kako su živeli ranije u manastiru Crna Reka. Bratstvo je nedavno, bez kanonskog otpusta, napustilo manastir Crna Reka i raško-prizrensku eparhiju. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ranije je upozorio da samovoljno napuštanje manastira povlači kanonsku odgovornost pred sudom.

Pogledajte još