Holandija će se saglasiti o SSP ako Bramerc pozitivno oceni

BEOGRAD, 7. juna 2010. (Beta) - Holandija će biti saglasna da počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom ukoliko bude pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, rekao je u ponedeljak predstavnik holandskog Ministarstva spoljnih poslova Kasper Veldkamp.

Iz Skupštine Srbije je saopšteno da je Veldkamp na sastanku sa predsednikom skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem, kazao da uslov za priključenje Srbije EU nije priznavanje nezavisnosti Kosova, već razvoj dobrosusedskih odnosa, kao i da je Srbija vodeća zemlja zapadnog Balkana, bez koje nema potpune integracije u EU.

"Ukoliko izveštaj Serža Bramerca bude pozitivan za Srbiju, Holandija će se saglasiti da Savet ministara EU donese odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom", kazao je Veldkamp, koji je Direktor odeljenja za Jugoistočnu Evropu u tom holandskom ministarstvu.

On je ocenio da se današnja poseta delegacije holandskog Ministarstva spoljnih poslova Srbiji dešava u važnom momentu za odnose Holandije i Srbije, ali i Holandije i EU, navodi se u saopštenju. Mićunović je istakao da Srbija sarađuje sa susednim i drugim državama u regionu u cilju dostizanja nivoa najboljih mogućih odnosa.

Pogledajte još