NA GOZBI S DRŽIĆEM I NALJEŠKOVIĆEM: Razigrano „Odbrojavanje“ premijerno izvedeno na Minčeti

Isto veče održana je i prvo reprizno izvođenje u 23 sata. Predstava inspirisana običajima u toku gozbi nekad i danas u Dubrovniku protekla je u veseloj i živoj atmosferi, kako priliči svadbenom raspoloženju. Podeljena je na tri dela, u kojima su svoj autorski potpis ostavila tri mlada reditelja.

Režiju „Odbrojavanja“ potpisuju Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović i Hrvoje Korbar, dok je kostime i scenografiju uradila Zdravke Ivandije Kirigin. Dramaturškinje su Nikolina Rafaj i Nina Bajsić, scenski pokret potpisuje Ema Crnić, a produkciju studentkinja produkcije Romana Brajša. Predstavu izvode talentovani studenti Odseka glume Akademije dramske umetnosti u Zagrebu: Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman. U predstavi učestvuju i Ana Cvitanović, Paula Japunčić, Matea Šišić, Jelica Čučević, Rela Petric, Mislav Stanković, Aida Machiedo, Matilda Perković, Igor Jurinić, Vid Ćosić, Marko Capor i Matija Vojvodić.

Prvi deo predstave izvodi se na samom vrhu Minčete, drugi deo u unutrašnjosti tvrđave i to delom na stepenicama i delom u katakombama, dok se treći, završni deo, odvija na igralištu pod Minčetom.  Mladi glumci suvereno su vladali scenom, puni energije i mladalačkog glumačkog poleta. Potvrdili su reči upravnice Dore Ruždjak Podolski s konferencije za medije uoči premijere koja je kazala:

- Ovo je dokaz da zaista nešto može ostati iza nas i da imamo svetlu budućnost teatra, samo trebamo da damo priliku mladim ljudima!

Poruka o apartmanizaciji Grada i stavljanja cene na neprocenjivo vrlo je jasna i upečatljiva. Zvučne su Držićeve i Nalješkovićeve rečenice, koje pokazuju svoju svevremenost, a zadržavaju zvonkost iz vremena u kojem su nastale. Radi se o vedroj, razigranoj i lepršavoj predstavi, ali uz važnu i aktuelnu poruku.

Predstava „Odbrojavanje – na gozbi s Držićem i Nalješkovićem“ na 69. Igrama imat će ukupno šest izvođenja, a sledeće su na rasporedu 2. i 3. avgusta s počecima u 21 i u 23 časa.

Tekst: Promo
Foto: promo/Marko Ercegović

Pogledajte još