fbpx

Sejdiu treba da pozove Tadića u Prištinu

VAŠINGTON, 8. juna 2010. (Beta) - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu trebalo bi da pozove predsednika Srbije Borisa Tadića da poseti Prištinu, posle čega bi usledili razgovori o tome kako Priština i Beograd nameravaju da ispune zahtev EU o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, smatra Danijel Server iz vašingtonskog Institura za mir.

U analizi Nova vrsta balkanske drame, objavljenoj početkom juna, Server je upozorio da će se Balkan suočiti sa novim nevoljama na Kosovu i u BiH, ukoliko SAD i EU ne preduzmu dramatične korake da ih vrate na put koji vodi članstvu u EU.

Server smatra da Priština i Beograd treba da otklone prepreke za direktnu komunikaciju i da počnu da razgovaraju o širokom spektru pitanja i predlaže konkretne diplomatske mere kako bi se to i ostvarilo.

Kao prvi, dramatičan korak američki stručnjak za Balkan predlaže direktan poziv predsednika Kosova Fatmira Sejdiua predsedniku Srbije Borisu Tadiću da poseti Prištinu.

Nakon toga bi usledili intenzivni razgovori o tome kako Priština i Beograd nameravju da ispune zahtev EU o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa što će, dodaje Server, zahtevati rešavanje mnoštva pitanja - teritorijalnih, bezbednosnih, trgovinskih, finansijskih i imovinskih kao i pitanje državljanstva.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.