Otkriveni nepoznati rukopisi Stiga Larsona

STOKHOLM, 8. juna 2010. (Beta-AFP) - Švedska nacionalna biblioteka dobila je nekoliko nepoznatih rukopisa Stiga Larsona, autora policijske trilogije "Milenijum", saopštila je u utorak ta institucija.

"Dobili smo tekstove iz arhive časopisa Magazin Žil Vern u kojoj je bilo nekoliko rukopisa Stiga Larsona koji nikada do sada nisu bili objavljeni", rekla je Frans presu Magdalena Gram iz nacionalne biblioteke. Rukopisi napisani 1970-ih, u mladosti autora, su žanra naučne fantastike, a odluku o tome da li će biti objavljeni doneće piščevi naslednici - njegovi otac i brat. Magdalena Gram je dodala da bi oni trebalo dobro da razmisle da li da objave tekstove iz vreme kad je Larson bio tinejdžer jer bi možda ti njegovi rani radovi mogli da naškode njegovom ugledu.

Bivši novinar, Stig Larson je umro od srčanog udara u 51. godini, novembra 2005, godinu dana pre objavljivanja u Švedskoj prvog toma triloge koja je postigla ogroman uspeh. Romani "Muškarci koji mrze žene", "Devojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata" prevedeni su na tridesetak jezika i adaptirani za filmsko platno.

Pogledajte još