MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nemanja Velikić - London

Do pre osam meseci Nemanja Velikić, voditelj "Pinkovog" jutarnjeg programa "Svitanje", odlazio je na spavanje u 3.30, a sada se u to vreme četiri puta nedeljno priprema za posao. Mada se dosad često budio u cik zore i sa osmehom na licu družio sa ranoraniocima kraj malih ekrana, nikad se nije navikao na takav tempo života. S druge strane, tvrdi da mu ništa ne pada teško sve dok obavlja posao koji voli najviše na svetu i teši se što bar pola noći prespava, za razliku od onih koji rade treću smenu. Rado se odazvao našem pozivu i opisao svoje poslednje putovanje koje će dugo pamtiti. Iako se dvoumio između Amsterdama i Londona, pobedu je odnela britanska prestonica koju nam je na svoj način približio da bismo rado poželeli da smo sada na šetalištu pored Temze.

- Nedavno sam svoj deo godišnjeg odmora potrošio na obilazak dva grada koja su samo potvrdila sve ono najlepše što sam čuo o njima. London i Amsterdam. Dve krajnosti, dva poptuno različita grada, ali ih kod mene u mislima spaja ista stvar - gradovi iz bajki postoje i da, opet ću im se vratiti. Ipak, za ovu priliku izdvajam London kao mesto gde bih se bez razmišljanja sutra preselio.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju,najbolje rešenje?

- Na putovanjima priznajem samo dve vrste smeštaja. Hotelski ili kod prijatelja. Ne volim improvizovane i varijante napola. Tako je bilo i ovoga puta. U Londonu sam bio smešten u hotelu "Royal Garden", koji se nalazi u neposrednoj blizini Kensigton palate, doma kraljice Viktorije i princeze Dajane, i donedavne rezidencije princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža. Hotel je odisao "royal entrijerom" a okružuje ga miran kraj na samo par stotina metara od čuvenog Hyde parka.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Meni je u Londonu najveći utisak ostavio doručak, koji je tradicionalno u toj zemlji najjači obrok tokom dana. Dalje, ne postoji ništa što opisuje britansku hranu kao riba i čips. Ovo tradicionalno britansko jelo je poznato širom sveta i nalazi se na vrhu bilo koje liste hrane koju treba probati u Londonu i Velikoj Britaniji. Nedeljno pečenje je pravi britanski klasik. Ovaj obrok se tradicionalno jede u bilo kom trenutku, od 12 časova do pet popodne nedeljom. Itonski nered je jednostavan i ukusan desert. Dobio je ime po prestižnoj istoimenoj školi za dečake. Ova fantastična kombinacija šlaga, pavlake i jagode je klasična britanska poslastica. Može biti napravljen i od drugih vrsta voća, ali kombinacija sa jagodom je
definitivno najbolja.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Osim vina, nisam neki ljubitelj drugih vrsta alkohola. Ipak, biti u Londonu a ne popiti pivo u PUB-u, više je od propuštene prilike za istinski doživljaj tog napitka. Iznenadila me je i velika ponuda cidera.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Ustajao sam neobično rano za period kada sam na godišnjem odmoru, ali spavati u gradu koji nikad ne spava bilo bi zaista neozbiljno. Obišao sve najveće znamenitosti ovog grada. Nije čudo što London godišnje privuče oko 15 miliona turista, naročito ako se uzmu u obzir brojne atrakcije po kojima je poznat. Dan je bio rezervisan za obilaske i šoping, na koji su me upozorili da je pravi tajfun za novčanik, ali sada sa ovim iskustvom, mogu reći da se za svakoga može naći sve. Grad koji nudi alternative bukvalno za sve. Ipak, nisam propustio a da ne posetim verovatno najskuplju robnu kuću u Evropi - "Harrods". Bakingemska palata je jedna od najpoznatijih građevina u Velikoj Britaniji. Ipak, jedna od atrakcija, koju će svaki turista navesti kao glavni simbol Londona jeste čuveni sat "Big Ben" koji se nalazi odmah pored zgrade Parlamenta i koji je visok čak 97 metara. Ako želite da ostvarite lep pogled na London i da pritom obiđete poznatu atrakciju, onda je "Oko Londona" najbolje rešenje. U pitanju je najveći osmatrački točak u Evropi. Obišao sam i Pikadili Sirkus i Trafalgar trg. To su najprometniji delovi Londona u kojima uvek može da se vidi nešto interesantno.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- U narednim mesecima karte su kupljenene najpreje za letovanje, a zatim i za Berlin. Radujem se.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Zanzibar mi se uveliko smeši, a nedavno sam na listu svojih must have destinacija uvrstio po prioritetnoj listi i Afriku.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još