JEDAN OD NAJIŠČEKIVANIJIH MUZIČKIH PROGRAMA NA 69. IGRAMA: Ruski pijanista Daniil Trifonov u ponedeljak pred festivalskom publikom u Dvoru

Daniil Trifonov dobitnik je nagrade „Umetnik godine” za 2016. godinu koju dodeljuje časopis Gramophone, a spektakularan uspeh u svetu klasične muzike postigao je kao solista, virtuoz koncertnog repertoara, komorni muzičar i kompozitor. Spajajući savršenu tehniku s retko viđenom osećajnošću i dubinom izvođenja, Trifonov ne prestaje da oduševljava publiku širom sveta. Britanski The Times naziva ga „nesumnjivo najčudesnijim pijanistom našeg vremena”. Među brojnim nagradama koje je ovaj mladi ruski pijanista osvojio svakako se ističu i Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi, Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Artur Rubenštajn u Tel Avivu kao i Prva nagrada i Grand Prix na Takmičenju Čajkovski u Moskvi. Ovog proleća održao je seriju od sedam rasprodanih koncerata u njujorškom Karnegi holu, a trenutno nastupa na najuglednijim evropskim festivalima. Na Dubrovačke letnje igre dolazi iz Švajcarske, s Verbier festivala, a nakon Dubrovnika ga očekuje nastup na salcburškom festivalu (Salzburger Festspiele).

Program recitala Daniila Trifonova u Dvoru, u svom je prvom delu pod oznakom više ili manje poznatih hommagea koje karakteriše divljenje prema „pesniku klavira” – Šopenu. Trifonov će izvesti Varijacije na Šopenovu temu F. Mompoua, Šumanov Šopin iz Karnevala, Griegov Hommage à Chopin iz Stimmungen, zatim Nokturno (Hommage a John Field) S. Barbera, Un poco di Chopin P. I. Čajkovskog kao i Varijacije na Šopenovu temu Sergeja Rahmanjinova. U drugom delu recitala uslediće jedno od poznatijih i za klavirsku literaturu najrevolucionarnijih Šopenovih dela uopšte: monumentalna Sonata u b-molu, poznata pod nazivom Pogrebni marš.

Recital Daniila Trifonova na 69. Igrama održava se pod pokroviteljstvom Kraša, uz podršku Jadranskih luksuznih hotela kao i ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj kao i Lukoila.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.