Vladika Artemije napustio Kosovo nakon 33 godine

GRAČANICA, 8 juna 2010. (Beta) - Umirovljeni vladika eparhije Raško- prizrenske Artemije napustio je u utorak Kosovo i Metohiju nakon 33 godine i uputio se u manastir Šišatovac, u eparhiji Sremskoj.

Vladika je na odlasku poručio da će do kraja života ostati u pokrajini u molitvama, kao i sa onima što ostaju da čuvaju "naše Kosovo i naše svetinje".

Od umirovljenog vladike koji je manastir napustio nešto posle 13.00 u džipu Euleksa, oprostili su se monasi i sveštenstvo nekoliko manastira eparhije Raško-prizrenske među kojima su manastiri Svetih Ahrangela, Sočanica, Žočište, Banjska, Devine vode, deo sestrinstva manastira Gračanica kao i dvadesetak vernika.

Na oproštajnom prijemu,vladika je rekao da zna da svi koji su želeli nisu mogli da dođu, ali da veruje da su i oni u mislima i molitvama danas tu, kao što će i on u mislima i molitvama sa njima biti do kraja života.

Sinod SPC razrešio je 13. februara vladiku Artemija upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom. Sinod je tada zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju eparhije bilo "propusta i problematičnih transakcija" za koje je vladika Artemije posredno odgovoran, jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Pogledajte još